Fairymary's Weblog

Vem är Fairymary?

En stor förändring har skett i mitt liv senaste tiden och jag vill uppdatera min presentation av mig själv:

noname1

Jodå, jag är fortfarande kvinna…mitt alias Fairymary är ett smeknamn som jag fick av en mycket älskad chef under mitt första vikariat som gynekolog på en klinik i en medelstor stad. Stämningen var mycket familjär och alla vi underläkare hade smeknamn.

Jag kallar mig hellre kvinnoläkare än gynekolog….tycker att det låter vackrare helt enkelt….men det betecknar också att jag inte bara brytt mig om de inre och ytttre organ som en gynekolog har särskild kunskap om….utan ju längre åren gick kom jag mer och mer att arbeta med kvinnors liv och villkor, kvinnors erfarenheter, kvinnors sorger och glädjeämnen, kvinnors utmaningar och inte minst kvinnors kraft. Jag har skaffat mig kompletterande kunskaper, olika terapeutiska utbildningar fr.a. och jag är också specialist i psykiatri. Jag försökte …med växlande framgång…lyfta fram de känslomässiga och existentiella aspekterna inom vår specialitet…som gynekolog arbetar man hela tiden med sexualitet, fertilitet/infertilitet, liv och död. Mitt älskade yrke har mer och mer utvecklats till något som mera liknar medicinsk mekaniker och/eller medicinsk kemist.

Jag är idag 69 år gammal och är formellt pensionär. Men här kommer en ändring in….jag har på senaste tid förändrat min självbild till att jag är frilansande arbetare i medicinska och psykologiska frågor. Jag deltat bl.a.utbildningen av blivande läkare. Det ger mycket tillbaka att arbeta med unga människor som har så mycket ambitioner och framtidstro som de flesta läkarstudenter besitter! Det har blivit extra roligt sedan vi fått allt fler utrikesfödda på läkarutbildningen. De är på många sätt mer öppna för de existentiella frågeställningarna än de svenska studenterna…nu generaliserar jag grovt….(vilket jag tycker kan vara OK om man är medveten om att man generaliserar).

Och nu ska jag berätta om den riktigt stora förändringen i mitt liv. Jag har ”blivit ihop” med en man….helt överraskande och mirakulöst har jag förälskat mig ….hjälplöst och underbart. Min lilla kattfröken som varit min livskamrat de senaste 16 åren har redan flyttat in ett nytt hem hos min Kärlek och hans hund…..så förutom att jag fått en man har hon fått en husse och en kompis.

Min ljuvliga kattfröken

Jag är mamma till två vuxna barn och jag har nyss fått mitt andra barnbarn. Jag blev ”enastående” mamma redan när mina barn var mycket små och saknar fortfarande den man som jag tänkte att jag skulle delat hela livet med…han skulle nu ha glatt sig med mig över det nya barnet….och det kanske han gör i en annan dimension…..

Annonser

60 svar to "Vem är Fairymary?"

Hejsan Fairy Mary,

Spännande att Du också har börjat blogga !

VÄLKOMMEN !

Ha det… 🙂 /önskar vännen Josef

PS. Lite ”Buskis” på
http://www.youtube.com/watch?v=vhk57UuAad8&NR=1 DS.

Ja Weronica…visst är det förfärligt hur oskyldiga barn utnyttjas på olika sätt. Jag fick en gång ett vanligt mail som hade som rubrik något om ”änglar” och jag öppnade det helt ovetande…och döm om min förskräckelse när det var rent barnpornografiska bilder….

Det överstiger min fattningsförmåga hur människor kan göra sådant mot oskyldiga barn.

Ha en bra dag själv, Weronica. Du har ett varmt gott hjärta!

Kram

Hej FaryMary!
Kom att tänka på DIG idag, när jag var ute på spray dejt som jag började med för bara några veckor sedan av olika intresse…Har upplevt massor av BRA, men oxå massor av dåliga erfarenheter…*L* inget som jag inte fixar, men blir så förvånad av det som jag ser och upplever här i ord och ett ansikte där ute någonstans, nog om det…Mina tankar gick till dig, just idag!!!Vet att du brinner för allas våra BARN i olika former och detta kommer att beröra dig djupt, att barn utsätts i olika former…Själv har jag ingen blogg att skriva på, för då hade jag förmodligen tagit upp JUST detta…Du skriver här om att ”ta eller ge LIV”… min rubrik hade varit Har vi ”RÄTT att utnyttja våra BARN” den dök upp i huvudet när jag mötte en kvinna på spray dejt som e där inte för att träffa eller binda kontakter till det motsatta könet, hon bedjar till alla föräldrar som har bilder på sina barn här ute, att plocka bort dem eftersom sådana bilder kan utnyttjas…ta dig en titt, på littlelaydi och till min stora fasa leddes jag vidare till någon som verkar helt, ja, det får man tolka skälv, han heter psykfall och har på sin profil något så fruktansvärt som en beskrivning just abort, insest mm, ja, nu måste jag stilla mina sinnen efter detta och göra något annar vettigt, önskar dig en fortsatt bra dag kära farymary kram weronica

Roligt att läsa lite om dig Mary! Om vi bodde närmare kunde vi gå promenader tillsammans. Har du vägarna förbi i sommar kan du väl titta in.

Tack Helena…..gärna….jag mailar om jag drar i väg åt ditt håll!

Hej du underbara KVINNA!!
Måste erkänna att jag inte riktigt tänkt på var jag skrivit o inte, kanske en defekt av mitt lilla handikapp, har för första gången kollat in lite bättre DIN profil HÄR…hade ingen aning om att du var läkare o så, men vet nu, det kändes bara så fint med dig…Vill jag säga oavsett VEM du än var…din godhet o det du skriver gick in i mitt HJÄRTA, behövde inte mer, men nu förstår jag varför…;=)))
Själv e jag usk inom åldringsvård o psykiatrins värld…Men vill inte jobba för de arbetsgivarna, men GÄRNA med de som jag besökt, ljuvliga medmänniskor i behov av medmänsklig KÄRLEK!!!
TACK för att JUST du finns….(ACOA) e min grej, så då förstår du vem jag o hur jag LEVER med min själ…WERONICA

Med ett skratt Weronica, kan jag konstatera att även för mig var det så att det huvudsakligen var patienterna som höll mig kvar i jobbet…

specialist i psykiatri. Oxså försöker jag utbilda dig.
Jag håller på att skratta mig fördärvad. Gissa vem?
Gisa vem, Gissa vem!

Att vara i den nödvändiga världsuppfattningen,

Tror du inte specialister i psykiatri behöver tänka nya tankar ibland?

Då är vi överens på den punkten, Roland!

Hej fairymary, om nya tankar.

Jordgummor och Jordgubbar hör upp i bänkarna för nu laddar..

Vi måste skapa oss själva till att lära oss bygga de båtar som
som tar oss över (synda)floden till andra stranden. Ett steg på färden är, att liksom austronauterna, som sett Jorden på avstånd, nu se Jorden som sin hemplanet. I det perspektivet är Jorden en fantastiskt vacker planet, men liten och sårbar och kräver vårt beskydd och vår samverkan!

Roland Lidén,2009-04-02 18:44

Tack för fina ord ….med innehåll som jag till fullo delar….underbar bild med att vi behöver bygga båtar…..

Antag att vår planet behöver ett medvetande, vilka är då bättre rustade än Du och Jag, att skapa detta? Detta blir då en alldeles oändlig uppgift, för Dig och Mig och konsten och litteraturen och musiken och rebellen. Men också för dem som med små medel visar hur livet ska levas med varandra, med luften, vattnet, jorden, naturen och dom andra djuren.
Nu har tanken dragit iväg som ett lok, är den klok?
Tanken måste underordnas känslan av gemenskap.
Varför jag vågar skriva så här till Dig beror på att inte Du heller är riktigt klok.
Det är en befrielse att leva med maskrosor och vill förståndet vara med, så får det se till att, få något uträttat! Om några dagar, när du har stöttat mig så ska vi ifrågasätta alla människors världsbild.
Oroa Dig inte, många människor är tröga, en, del är t.o.m. införstådda, men har inga alternativ, vi hamnar naturligtsvis på CIAs lisstor men jag har bläddrat i OBAMAs bok. Det är ingen fara.
Det var skoj att skriva detta, även för min egen skull. MVH

Roland…jag tar det som en komplimang….

Men jag tror inte på att jag kan ändra någon annan än mig själv …i bästa fall.

Lyckas jag med det så tvingas människor i min närhet att ändra beteende….men jag har ingen som helst kontroll över hur.

Men det är klart, har du några konkreta förslag på hur jag kan göra något konstruktivt så är jag beredd att pröva dem….

Inte är jag rädd för CIA…det är klart att jag kanske inte får komma till Hawaii flera gånger om jag missköter mig men det gör jag kanske inte ändå. Höga Kusten räcker så bra för mig just nu….

När jag för ett kort ögonblick åtog mig uppgiften att (inbillade mig att) spela GUD (måste ju vara den bedrövligaste HERRE som världen har skapat) så blir jag väldigt glad, när jag får ett svar som tar mig på allvar. Jag var på biblioteket i Umeå för en tid sedan och tittade i olika tidningar, där fanns tidningar med vidvinkelseende, men där fanns också blaskorna från Umeå.
Jag kan tänka mig att Du och Jag skriver artiklar som ifrågasätter, utvidgar och jordsätter Umeåborna. (och resten av världen). Vi kanske skulle kunna vara varandras stöttare och kanske ha roligt. Klart att det var en komplimang. MVH.
PS. Övikare bör också få kontakt med Jorden. (Sundsvall?)

Jag har läst din text. Försiktigt Klok.

Framtiden ligger i öppen dager, men måste visualiseras.
Borde låtit bli, men kunde inte!

Roland min vän….känner du till begreppet ”kreativ visualisering”?

fairymary min vän… ”kreativ visualisering” känner jag inte till.
En person känner jag till som, idag, städat bort en del papper.
– WWF tackar för att jag har beställt, Vindar från Arktis.
– MILLENNIEMÅLEN från FN:s Utvecklingsprogram, …Mobiot brukar säga ungefär så här: visst, det här är fantasier. men borde vi låta bli att tänka på världen och framtiden?…
– GORBATJOF är medlem i föreningen, De vise männen. (varför ingen kvinna är med kan icke jag svara på) Han har skrivit en bok som bär namnet: Ett manifest för jorden. ”Global Glassnost” där han förespråkar Globala demokratiska organ och ytterst en världsregering. Jag skulle kunna fortsätta med: Resan till Jorden som ställdes tillbaka i bokhyllan. … … o.s.v.
*Jag insåg att jag var i akut behov av analys. Det gick bra, jag fann ju redan till hands. Amatör men ändå.*
– När jag nu kom till toppen av fjället, så var där redan fullt med visare och mäktigare människor än vad jag någonsin kan bli. Dessutom var alla klädkrokar upptagna. Lättad behöll jag jackan på, vände på klacken och lufsade hemmåt. Nu lever jag vid foten av fjället, någon gång per dag, bestiger jag någon liten kulle. Det måste kanske erkännas, att jag någon söndag tar fram min hörlur och riktar den mot fjället topp.
Detta var min saga för Dagen. Du får gärna berätta för mig vad ”kreativ visualisering är”.

”Kreativ visualisering handlar om konsten att använda den mentala föreställningsförmågan och affirmationer för att skapa en positiv förändring i ditt liv….används idag mycket framgångsrikt av idrottsmän, inom områden som psykologi, hälsa, utbildning, management och företagande och inom den skapande konsten….”

Citat ur reklam för en bok med samma namn

Jag tror att man kan använda tekniken på samhällsnivå också

Jag tror inte att det blir någon riktig ”ordning på torpet” förrän vi kvinnor är med på tåget….vi tycks dock av någon anledning inte ha samma behov av att organisera oss som männen ….kanske för att vi vet att ”det är den hand som gungar vaggan som formar världen” …jag läste nyss om Ellen Key….tänk om hennes idéer om hur vi ska ta hand om våra barn hade fått gehör ….

Men än är det tid…..och vi som har gungat färdigt våra vaggor ….

Vi som gungat färdigt? får sätta oss i båten och låta böljan gunga oss. Ta tag med Etikhanden om den ena åran och med Teknikhanden om den andra, och sedan ro. Ett segel är också bra att ha. En liten försening har uppstått emedan skepparen (kan vara en kvinna) ej har anlänt. Material till åror och skrov ligger kringstrött. Segeldukarna håller på att vävas. Vem har skrivit boken? Och vinden vände bladen. Var de Elin Wägner?
Kan man ha torpet med på tåget?

Klart man kan ha torpet med på tåget eller i båten….och katten också!

– vi tycks dock av någon anledning inte ha samma behov av att organisera oss som männen?
Detta är en nyckelfråga, om det överhuvudtaget ska vara möjligt att organiskt, organisera världen. Det kristna arvet är en del av vår kultur, om man kunde rensa bort Prästerskapets fördärvliga inflytande och kvinnans, (nödd och tvungen) skulle Kristendomen mer än vad fallet är i dag, tillsammans med andra Religioner i Ekumenisk anda kunna skapa den helhetssyn som världen behöver. Ska Du och Jag bidraga till denna fantastiska nyskapelse, så tror jag att vi för vår psykiska hälsas skull bör kalla oss ateister. Med lagom respekt för dina insikter och med vänlig förväntan och väntan på ett svar. För övrigt tror jag att Du i hemlighet är en gudinna.

Jag är väl gudinna i samma mån som du är en gud….

Jag tror …credo….att vi alla bär något gudomligt inom oss …dessvärre tycks vi ha glömt bort det…

De officiella företrädarna för de stora religionerna tycks också ha glömt bort det….själv är jag uppvuxen med ett religiöst ok som jag har ägnat mycket tid och energi … och läsande och diskuterande och gud vet vad …. för att lägga av mig

Stefan Einhorn har skrivit en underbar liten bok som heter Om en dold gud….kan rekommenderas för ateister och troende….huller om buller…..

Godmorgon fairymary!
Jag förstod att Du skulle förstå. Men osäker var jag.
Jag har en alldeles hemmagjord teori om, att när vi bekräftar varandra på den här överjordiska nivån så är det, nu vet inte ens jag vilka ord jag ska använda, … men bra!
Det är sent på natten, så jag förenklar. (i gentligen kan jag inte bättre) Jag tror när vi får bekräftelse på att vi är både Söndags- och Måndagsmänniskor i en och samma person så är det en väldigt hälsosam insikt. Förstår vi dessutom att vi har fått hjärnan till hjäp för att leva och inte upphöjer intellektet till vår Gud så förstår vi också att våra kännslor är som olika pjäser i ett schackspel, bra att ha i olika situationer och i olika stadier. Alla upplevda motsättningar ungår vi inte, men många. Nu bara undrar jag, vad tycker vi om detta, vad det nu är för något jag har skrivit, när det uppdagas?

Vem är fairymary??

Jo hon bor vid höga kusten, har namsdag i April och fyllde år den andra dagen i Maj. Grattis! Hon har häromdagen lämnat spår i form av skräppost. Upplysningar om M kan lämnas till,

R Lidén

Åtminstone två rätt….kanske tre…..

Vad är en livslögn.

Tack för frågan…jag undrar varför jag får den just nu….har jag använt det ordet nånstans utan att förklara vad jag menar?

Ett försök att definiera vad jag menar med ordet i största allmänhet: att man förnekar en verklighet som man faktiskt är medveten om men av olika skäl inte tar itu med

Om Du talar om varför du frågar mig så kanske jag kan precisera mer

Tack Josef för länken. Jag har haft högläsning vid mitt köksbord för mina vänner…

GOD JUL Fairy
önskar Peter Hammarberg

Hej Fairymary! Jag förstår att du särskilt vill värna om de små. Helt naturligt och naturligtvis självklart för de flesta natural borns i västliga demokratier. Men hur ställer du dig då till religioner där man ser denna mörka, dolda, förnekade sida? Katoliscismen är ju under en granskande blåslampa sedan länge och allt oftare avslöjas skandalösa övergrepp av religionens folk. Där kommer det trots allt fram till slut, i bästa fall lagförs, men hursomhelst debatteras och leder fram till mer kontroll och nödvändiga förändringar. MEN hur kommenterar du då islam trognaste tillbedjare, de ”rättrogna” som inte skall talas om som ”integrerade” muslimer, utan som islamister? Profeten M äktade och lägrade ju en flicka blott 8 år gammal flcika och många muslimer kommer från kulturkretsar där 1400-talets mörker råder med barngifte och galna föreställningar om heder. Tycker du att svenska etablerade politiker och media tar i problemet på ett motiverat vis, eller tillhör du pk-kategorin som hävdar att så fort de beträder svensk mark så finns alla förutsättningar för att bli en god svensk demokrat?

Hej Il Padre!
Ja, du har rätt att jag vill värna om ”de små”…och det är ju som du också säger självklart för de flesta i vår demokrati….åtminstone ”enligt läpparnas bekännelse” för att använda ett ord som jag nog hämtat från något religiöst sammanhang. Det är många och stora frågor du ställer!

Om religion först. Jag menar att de flesta religioner tycks grundligt ha missförstått något väsentligt. För mig finns det gudomliga först och främst i ärliga möten mellan människor. Därmed inte sagt att inte många religionsutövare är kärleksfulla, ärliga människor. Sådana finns troligen inom alla kyrkor.

Sen finns det terrorister inom många rörelser. Det finns … som du skriver … islamister …..och det finns militanta veganer. De flesta veganer jag känner är inte militanta dock. Du tycker kanske att det är konstigt att jag blandar in veganer i det religiösa sammanhanget…. men det jag vill säga är att man kan bli fundamentalist i många avseenden….och fundamentalism är jag rädd för.

Jag har som du nog räknat ut svårt för kvinnoförtryckande kulturer och självklart är det för mig oacceptabelt att barn utnyttjas sexuellt vare sig det kallas äktenskap eller inte. För att göra det lätt för mig skiljer jag på hederskulturen och religionen islam. Där tror jag att många muslimer gått på en missuppfattning. Både Bibeln och Koranen är skrivna av människor…gissningsvis mest ”gubbar” om uttrycket tillåts … och den gud jag faktiskt tror på känner nog inte igen sig i delar av skrifterna….

Sen vet jag inte vad pk-kategorin är så den frågan kan jag inte svara på.

Du skrev på Palenas blogg, att jag fick lägga hit min bokfil, 240-250 sidor. Blir det inte lite mastigt? Jag skulle kunna maila pdf-filen, men jag lägger hit det Palena fick och lite till. Det blir ett par procent och det är mycket det också. Somliga blir kanske bortskrämda.

Den som vill ha en pappersbok får gå in på vulkan.se och leta på mitt namn eller Sagan Om Elektronen Elvis.

Hypotesen bakom ”Besatt av Sångens Ande” är att tankarna en gång i tiden togs mer på allvar. Tankar sågs som bestående av reell materia, sådan som andar och gudar är skapade av.

Som du ser är det tealogiskt, man måste ha både gudar och gudinnor. Könet används enbart som litterärt grepp i min tolkning av myterna.

SAGAN OM ELEKTRONEN ELVIS

Det var en gång en elektriker, som ville lära sina barn lite om det han sysslade med, så han skrev och ritade en saga om elektronen Elvis, en rund figur i kortbyxor och rutig keps.

Elvis for omkring i ledningar, lekte med magneten Magnus och ringde i ringklockan Inger. Sagan förklarade på ett klurigt sätt elektricitetsläran riktigt bra. Den var på det sättet helt korrekt, men barnen visade upp helt olika attityder vid mötet med den.

Sofiatorasystern Sofia förstod direkt ”det dolda budskapet” och lärde sig sagan ordentligt, men en av hennes bröder, en stöddig Bror Duktig, blev arg, ja han blev rasande och förklarade högljutt:
– ”En elektron i kortbyxor! Och med rutig keps! Vilken j-a skit! Jag tror inte på elektroner!”

Det fåniga påståendet att en elektron har byxor retade upp honom. Ilskan blockerade förmågan att se och ta till sig sagans bud­skap: elläran. Han vägrade läsa en enda rad ur sagan, men visste ändå, att den bara var strunt. Systern skrattade, och även pappan var glad, men det var för att han hade fler söner.

En av dem lärde sig sagan både fram- och baklänges. Han tolkade sagan på samma sätt och blev också upphetsad av den. Men han blev det på ett helt annat sätt och ropade:
”Hej Elvis! Jag vill också vara ett strålande ljus för världen och leka och blixtra i himlen hemma hos Det Stora Dundret! Vilka vill följa med mig dit upp? Bli vän med Elvis! Halleluja!”

Då svor Bror Duktig av ilska, och Sofia grät av skam. Även pappan slutade le. När han så småningom tog handen från pannan, skrev han ett nytt testamente för att rädda familjeförmögenheten.

Den exalterade brodern gestikulerade vilt, när han blev så där högljudd. Flaxandet med armarna gav honom namnet Flax.

Det fanns självklart också ett sladdbarn i elektrikerns familj. Även han lärde sig sagan, fast han inte var mer än någon meter. Även han ville vara vän med och leka med Elvis, men då skämdes storasyster inte alls. Tvärtom, när Sofia nattade honom med sagan, lekte hon med i hans fantasier.

Lillebror hann bli avsevärt äldre, innan han insåg att han lärt sig elektricitetsläran utan att veta om det! Man kan lära sig mycket utan att begripa något! Det måste man kanske göra, om livet är kort, och man inte vill slösa bort barndomen.

Långt tillbaka var livet ofta kort. Man fick sällan chansen, att bli gammal och vis och till slut begripa. Men man kunde trots det föra kunskap vidare, om man bara lärde sig sagorna utantill.

ELEKTRONEN ELVIS FÖRÄLDRAR

Att Sofia förstod, vad sagan om elektronen Elvis handlade om, kunde skapa problem. Lillebror frågade ibland en massa, och hon tvingades brodera ut sagan för att kunna berätta vilka som var Elvis föräldrar.

En gång hittade hon på att mamman kallades Generade Tora, hon som tycker om att sitta över cykelns framhjul och generera elektricitet till cykellyset. En annan gång, när pappan hette Göte Älv, kallade hon mamman för Lilla Edit.

Vet man, dels att det finns ett kraftverk i Lilla Edet vid Göta Älv, och att en dynamo är en generator, så är förmodligen inte heller namnet på lärarinnan i fysik, Stava Ebonit, något problem. Hon ned­kom ju med lille Elvis mitt under en lektion. Och pappan var bara någon sorts attrapp. Eller var det jungfrufödsel?

Men stackars lillebror var upprörd: ”Förra gången sa du …” Det här är ett vanligt problem med myter och sagor. Så länge folk vet vad de talar om, kan sagan formuleras på många sätt, och fort­farande berätta om Elvis födelse.

Vi känner detta ”problem” även från de sagor vi fått från antikens Egypten och Grekland. Varje stad, varje region, varje tid hade sina egna varianter av myten.

Sådana sagoskatter gör verkligen skäl för namnet, men de har aldrig gjort den alltid förnuftige och logiskt tänkande filosofen Bror Duktig glad. Han förstod aldrig och därför fortsatte han vara upp­rörd: ”Förra gången sade du …, Förra gången stod det att …” Och ibland fann han sagan vara anstötlig.

VAD HÄNDE DÅ KUNGEN SLÄPPTE VÄDER?

Hur hade följande mening från nutiden tolkats år 1850?
– ”Det blev avbrott på strömmen strax före vädret, så jag såg inte om de sa, att vi skall få något högtryck.”

Även om vi rest till Uppsala eller Lund och frågat en professor i svenska, hade grubblerierna och tolkningsförsöken blivit löjliga:
– ”Menas kanske att något skedde med Stockholms Ström, därför att Hans Majestät Konungen skulle till att släppa väder? Det är uppenbart ett uttryck för primitiva människors enkla övertro!”

Fler ord har fått nya innebörder de senaste 150 åren: Varför skall en kärra tankas? Andra ord har förlorat betydelser, och då är det nutidens barn som får grubbla. Idéerna om de fyra elementen och våra fyra kroppsvätskor tillhör nu frågesporternas klurigheter. Men det finns ord som är mycket svårare att förstå.

Berättelsen om vår professor är en saga, men den handlar inte om honom, utan om ords ändrade betydelser. Den som läser en gammal text, ställs ständigt inför det problemet.

Om sagan är från en helt annan tid, ser vi inte de ändrade betydelserna. De tillhör en alltför okänd verklighet. Då gör vi anta­ganden liknande vår professors. Vi ser sådana då våra teologer kämpar med ordet monogenes (enfödd) i översättningar av Nya Testamentet.

Att säga ”ende sonen” är som att släppa väder vid Strömmen. Monogenes kan bara inte betyda ”ende sonen”. Ordet skapades i en annan värld än vår. Det beskriver något som var välbekant i de flesta av antikens gudaläror, tydligast kanske i de egyptiska.

I hednisk mytologi är både fader- och moderskapen ofta oklara. Ibland har en gud flera mödrar. I fornnordisk myt har Heimdall nio mödrar, som alla är jungfrur. Det handlar alltså om jungfrufödsel, där Oden både påstås och bestrids vara fader.

Begrep du inte det där, begriper du inte ordet monogenes, och begriper du inte monogenes, begriper du inte Bibeln.
Här kommer en begriplig förklaring.

BESATT AV SÅNGENS ANDE

Ordet ande är femininum i hebreiskan och andra semitiska språk. Detta kön på exempelvis Sångens Ande gör, att vi kan vara födda av henne. ”Tekniskt sett” är det samma sak som att vara besatt av henne. Du sjunger!

Sångens Ande är syster till elektronen Elvis. Bror Duktig tror inte på någon av dem, varken på elektroner eller sång. Vi däremot skall försöka tro lite lagom.

Motsatsen till att vara besatt av en legion andar (Luk 8:30) är att vara enfödd. Då är en ensam ande enda moder. Guds svartsjuka Ande tål inga rivaler, allra minst dödssyndernas andar. De fulingarna däremot älskar att alla tillsammans få vara din moder.

Här är ett problem i bibeltolkningen. Det hebréiska egendoms­folket var mansgrisar, efterblivna kusiner från landet, vars fördomar omformade gamla myter. Resultatet blev, att vi nu har en treenighet av Gud Fader, Fader Ande och Barnet, i stället för Gud Fader, Gud Moder och Barnet. Tusentals år av tro på Himlens samkönade äkten­skap försvårar en korrekt bibeltolkning.

Ande betyder vilja, och en legion andar innebär en legion olika viljor. En så besatt människa beskrivs i Bibeln som oregerlig.
Andens grammatikaliskt feminina kön i semitiska språk innebär att människan, som i hebreiskan är maskulinum, kan ingå äktenskap med och bli ett kött med henne. När människan förenas med anden, dör den gamla människan, och en ny föds (Paulus).

Det låter väldigt religiöst, men är det inte. Läs sagorna om Darwins dotter och Karl Marx dotter (se innehållsförteckningen i min bok)! Enligt det Kommunistiska Manifestet är den senare ett spöke som löper runt i Europa och antastar folk. Många tog den rödhåriga anden till hustru och hon födde revolutionärer.

Detta kallas ibland för bildspråk, liknelser eller allegorier. Då det är viktigt upprepar vi budskapet: Du var en normal tonåring. Du förläste dig på Marx (i sängen). Hans lära beskrivs som en rödhörig flicka. Hon blev gravid i din säng. En marxist föddes.

Detta innebär att fadern och sonen är ett, och dessutom är de, såsom redan sagts, ett kött med hustrun/modern. Vi har den berömda treenigheten, som är svår att förstå utan Guds feminina andes hjälp. Treenigheten är likt monogenes är spår av äldre religioners feminina gudsbilder och gudsbeskrivningar.

Svartsjuk heter nitälskande på gammalt bibelspråk. Vi kan säga, att den svartsjuka heter Elvira, och att hon är kusin till Elvis. Om familjenamnet El är semitiskt är denna gång tveksamt. Elvira är hur som helst lika verklig som elektronen Elvis!

Berättelserna om Kärlekens avoghet mot dödssynderna är sanna, och den som inte tror på Elvira är lika dåraktig, som den som vägrar tro på elektronen Elvis.

Otukt och våldtäkt tillhör också samma ”sexualteknik”, men de orden beskriver människan kritiskt: Exorcist bör inkallas till Idoljuryn för att frälsa den skändade Sångens Ande genom att besvärja människan att dra … (”Vik hädan!”).

Det där lät kanske som ett skämt, men talar vi om politiska ideologiers andar, är det inte alls roligt med våldtäktsmän. Varken Stalin eller Pol Pot har beskrivits som roliga. Blodet rann från Karl Marx spöke till dotter under övergreppen. Men offren är fler än ideologierna. Även de religiösa lärornas andar har råkat illa ut, och inte heller det var roligt.

Du kan via en fotboll, golfklubba, snygg kropp eller annat bli sammanvigd med Pengarnas Ande. Är du då tom inombords riskerar du få tomheten förvandlad till ett harem fullt av genast ditlockade hustrur, Otuktens, Konsumtionsfrosseriets, Lättjans, Girighetens och Högfärdens Andar. Vännerna kan besvikna intyga, att den gamla människan dött. I stället sjunger ditt nyfödda egos många mödrar, att ”ett barn är oss fött” – en dum elaking.

Du bör alltså gifta dig rätt, innan du gifter dig med någon annan. Dessa andra får du aldrig ge annan ställning än den utnytt­jade pigans. Det gäller inte minst Pengarna Ande. Hon och hennes väninnor från gatan skall om nödvändigt piskas och dräpas. Denna sorts allegorier ger Gamla Testamentet dess ”kvinnosyn”.

Dödssyndernas andar föder söner, handlingens människor, som är maskulinum i dessa liknelser. De föder även döttrar, som är ursäkter, motiveringar och ideologier. De är djävulska dominatriser, som driver oss mot Helvetet. Om platsen inte finns spelar ingen roll. De piskar oss dit ändå! Dödssyndernas andar och alla deras döttrar, även de spädaste, skall kastas på elden. Vilka delar denna blod­törstiga ”kvinnosyn”?

Tack Christer!

Jag blev så intresserad så jag gick in och köpte Sagan Om Elektronen Elvis som e-bok!

Då får du även läsa om det grekiska ordet ”psychikós”. Enligt alla bibelkommissioner betyder det ordet fysiskt! Eller köttsligt. Eller sexuellt.

Det finns ett annat ord i NT, som kan betyda ”överängel”. Men om man översätter det så, tycks plötsligt Paulus säga att en sådan skall få de änglar, som förkunnar kvinnans mindervärdighet, att tiga.

I 1917 års Bibel vågar man inte förvanska texten, men en förklarande not berättar, att de änglarna är Herrens! Noten ansågs tydligen behövas. I NT81 har överängeln gjorts om till ett tyg, som kvinnan skall gömma sig under. Då behövs ingen förklarande not.

Det finns dock mer som berättar, att Paulus, som han brukar göra, talar om änglar från den konkurrerande firman.

Varifrån har du din kunskap? Din kreativitet och humor tror jag kommer inifrån dig själv.

I slutet på 70-talet blev det åter bråk om kvinnliga präster. Jag ville veta vad den där Paulus egentligen skrivit om kvinnan. Jag försökte läsa hans 1:a brev till Korinth och begrep inget. Då blev jag förb… och läste hela NT 3 ggr i rad. Utom Uppenbarelseboken. Den kunde jag bara inte svälja. Fick närmast ångest av den.

Strategin var att få ett allmänt grepp på texten. Sedan valde jag av lathet ut ett kort brev, Paulus till galaterna, i hopp om att kunna få grepp på hans tankar. Där angriper han idéer som jag fått lära mig skall förknippas med honom. Då fortsatte jag förbryllad med övriga brev.

Jag försökte följa röda trådar, men sprang på våldsamma stilbrott, svåra motsägelser och osannolika växlingar mellan dels bildning och obildning, dels mellan motsatta attityder. Det här upplevde jag ibland som att springa på änden av en stålbalk. Då du har kunskaper i gynekolog, kanske du begriper vad jag menar, fast du inte är kille.

Just då, strax före utgivningen av NT81, vräkte förlagen ut osålda pocket av bibelkommissionens prov på texter ur NT, och de var fulla av kommentarer och förklaringar. För en femma fick jag bl.a. läsa om Pseudopaulus.

Han påstods vara en person, som fylld av Helig Ande ljög om sin identitet och gjorde tillägg till Paulus brev. Jag delar inte bibelkommissionärernas åsikt om heligheten hos den ande som besatte Pseudopaulus.

Sen fortsatte jag och läste mycket annat. Förresten, gå in på Wikipedia och läs om namnet Junia! Heter den högt respekterade apostel, som Paulus hälsar till Junia eller Junias (Rom 16:7)?

Jag har skrivit många versioner av min bok, riktad till ateister, troende och andra. Jag blir nog aldrig nöjd med den.

Hmmm….som vanligt genererar svaret nya frågor. Men jag ska inte ställa dem alla här

Jag vet inte hur viktigt det är att jag förstår det där med ”änden av en stålbank”….det är en metafor som är främmande inom gynekologin….skratt…..

Jag har inte alls de kunskaper du har…jag är strängt uppfostrad i Luthers och Rosenius anda + något ännu strängare som kallas Bibeltrogna vänner. Och redan som mycket ung insåg jag bristen på logik i det jag lärde mig som sanningar….som gynekolog har jag frustrerats över vad jag uppfattat som skam- och skuldbeläggandet av sexualiteten i allmänhet och den kvinnliga i synnerhet…och jag har skyllt det, åtminstone delvis på vårt kristna arv.

Så därför är det balsam för min själ att läsa det du skriver. Jag har sen länge struntat i Bibeln eftersom jag uppfattar kyrkans bibeltolkning som missuppfattningar av en verklighet som jag tror är mycket större och synnerligen kärleksfull. Även mot kvinnor.

Min angelägnaste fråga just nu hur det kom sig att du blev så engagerad av bråket om kvinnliga präster…..du får svara om du vill. Vill du svara men inte på min blogg så kan jag maila dig. Vill dock ha en signal om att det är OK i så fall.

Anledning saknades. Reagerade bara för de ständigt återkommande utfallen från prästmän. Bara hälften av föräldrarna gick i kyrkan, den svenska. Pappa var vän med prosten Curt Karlsson, som inte hade några problem med kvinnorna.

Mina inledande studier fick mig att uppsöka denne. Han sade att moseböckerna är så dunkla, att han tidigt lade av med försöken att förstå. Han fick ofta tjänstledigt från tjänsten som kyrkoherde och kontraktsprost, för att som representant för svenska kyrkan åka till Vatikanen och där diskutera diverse frågor. Hans inställning var, att så kan det gå för en präst, som är dum i huvudet.

Han föreslog, att jag skulle engagera mig kyrkopolitiskt. Jag trodde att jag den vägen skulle finna någon att diskutera med, och gav politiken lillfingret. Vem som tog hela handen vet jag inte, men jag hamnade i en tung kommunal nämnd. Men det är nu ett avslutat kapitel.

Du nämner Bibeltrogna Vänner. Hur kan man var bibeltrogen, då en högutbildad prost finner GTs originaltexter obegripliga? Skall man vara trogen mot en översättning av ordet ”psychikós” till fysiskt i det yngre och kulturellt mindre främmande NT?

Det vore hädelse, att påstå, att sådana översättningar och tolkningar är Guds. De är mänskliga dumheter.

Tack för ditt svar…

Ja, det är för mig ett verkligt mysterium men jag har fortfarande en del vänner som är ”bibeltrogna” inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Jag umgås med två av dem för att de är kärleksfulla människor men tycker att det är lite tråkigt att det inte går att ifrågasätta vissa saker. Förstår inte hur de får ihop det men det är inte längre mitt problem. Har du läst Torgny Lindgrens bok Predikanten? Jag har inte gjort det men förstått att det handlar om en predikant som återvänder till sin gamla församling för att ställa till rätta alla (v)irrläror han spritt. Det är möjligt att det är ett egendomligt sammanträffande men jag kände en sjukhuspräst med rötter i EFS som tog livet av sig. Det var väl bara en del av motivet för självmordet men han blev så småningom medveten om hur fullständigt felaktigt han hade förkunnat.

Attityderna är bra. Det innebär de rätta färdigheterna, empati och samvete m.m. Du skrev ”kärleksfulla”.

Så finns det slingriga intellektet i våra kunskapers träd. När denne lyder vår rätta färdighet Kärleken, är namnet Ljusbäraren. Upprorisk heter ormen något annat. GT beskriver den som klen. Jesaja kallar honom ”Masken Jakob” (Jes 41:14).

Namnet Jakob betyder ”den som håller hälen” (hebreiskt uttryck motsvarande det svenska ”den som drar vid näsan”). Lögnens Furste. Framför allt bedrar vi oss själva. Andra ord för människa är stackars sate, arme djävel. Ibland blir en sådan sjukhuspräst.

Jag är alltid intresserad av att diskutera min bok. Vill du skriva något du inte tycker passar i bloggen, kan du ju mejla. Vill du vara korrekturläsare, så är det OK. Man blir lätt blind för språkfel. Är något alltför trassligt och bör omformuleras, för att bli begripligt?

Sjukhusprästen kom faktiskt att betyda en del för att jag återigen skulle bli lite nyfiken på kyrkan…vi jobbade ihop i ett projekt som syftade till att stödja kvinnor som sörjde en abort…och han sa ”det vi lärde oss som barn var en missuppfattning, kom till mässan!”. Vi började äta luncher ihop för att diskutera vad han hade kommit fram till”. Tyvärr hann vi inte så långt eftersom han valde att lämna.

Jag är en jättebra korrekturläsare med mina ”jungfru-drag”….jag är född i stjärnbilden jungfrun och enligt myten då lite pedant, det är förstås inte riktigt sant men jag är road av språk och konsten att göra sig begriplig….så med det mandatet skickar jag nog ett och annat mail. Tack för förtroendet! Men nu skiner solen och annat väntar.

En liten annan tråd, Christer.

Har du gett ut din fiktive elektrikers saga som barnbok? Om inte kan du tänka dig att göra det? Med en bra illustratör skulle det bli en underbar bok.

Det är ju mycket i den som inte är barnbok. Det blir att skriva om den ordentligt. Det finns ju fler sagor i den, och många ungar är kanske klyftigare en vuxna. Nu går det att få den som pocket via vulkan.se

Medger att utseendet är lite tråkigt.

Skratt ….och på språng….men måste bara bekräfta: många ungar är klyftigare än vuxna. Tack och lov!

Hej Fairymary,
Efter att ha läst dina ”comments” så förstår jag att du, likväl som jag är väl medveten om vad en multipelpersonlighet är. Sånt ser en med psykiatriskutbildning.

Annars en fin blogg, ha det fint!

Hej Person!
Tack….blir glad att du gillar min blogg..
Varit lite oinspirerad en tid men återkommer.
Ha det gott också du i ”livets villervalla”!

Det hoppas jag verkligen, att du återkommer alltså!
Jag har varit rent orolig….
Kram på dig inför det nya året!

FairyMary – jag saknar Dig på nätet. 😥

Tack Josef! Går omkring och ”laddar”, återkommer!
Njuter just nu av liljekonvaljerna och syrenerna….
Glad midsommar!

Och nu ska jag berätta om den riktigt stora förändringen i mitt liv. Jag har ”blivit ihop” med en man….helt överraskande och mirakulöst har jag förälskat mig ….hjälplöst och underbart.”

GRATTIS ❗

Thats Life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

juli 2019
M T O T F L S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser
%d bloggare gillar detta: