Fairymary's Weblog

Du ska tacka dina gudar, Sven Otto Littorin

Posted on: juli 10, 2010

Idag när jag tar del av nyheten om att Sven Otto Littorin skulle ha köpt sex kom jag osökt att tänka på Karin Boyes diktrader:

”Du skall tacka dina gudar om de gör all skam till din

du får söka tillflykt lite längre in”

Vilken mardröm du befinner dig i Sven Otto….vem vill få sina mörkaste hemligheter avslöjade för svenska folket …eller ännu värre: för sina barn?

Men vet du vad! Jag tror att detta är ditt livs möjlighet! Om du väljer att inte lägga ansvaret utanför dig ….hos media eller hos din exfru ….eller vem du nu skulle frestas att anklaga för att ditt liv ser ut som det gör…..

OK….vem är jag att avgöra om Aftonbladets källa talar sanning….men nu ser det ut som det gör….

Om du skulle använda den professionella hjälp media säger att du varit klok nog att anlita….till att bättre lära känna den Sven Otto du i själva verket är….

…kommer du troligen att bli varse att det finns en tillflykt….i de nära relationerna, i insikten om vad som är viktigt och mindre viktigt i tillvaron, i paradoxen att vi samtidigt som vi är maktlösa inför livet så är vi också …var och en av oss….den enda som har makt att förändra våra egna liv….

Du talade om maktlöshet inför det faktum att du inte kan skydda dina barn….nej vi kan inte skydda våra barn mot livet…..eller mot våra egna misstag…och jag är rätt säker på att du kommer att bli varse att dina barn älskar dig trots allt….även om berättelsen att du köpt sex är sann….det talas ibland om att föräldrars kärlek till barnen är den starkaste kärleken….jag tror att det är barns kärlek till sina föräldrar….

Du är på många sätt priviligerad Sven Otto. Du behöver troligen inte lida ekonomisk nöd, du behöver troligen inte snyftande förklara för någon läkare varför du inte kan sköta ditt arbete, du behöver troligen inte få besked från Försäkringskassan att dina skäl inte är giltiga för sjukskrivning….

allt medan du rättar upp ditt liv så att du kan återgå till arbetslinjen…..

Annonser

16 svar to "Du ska tacka dina gudar, Sven Otto Littorin"

Om ni är mot sexköp, varför tar du emot pengar från din man? Sexköp är sexköp också i äktenskap. Ni vet det innerst inne.

Intressant kommentar Stina! Nu är det inte direkt tillämpligt i mitt liv eftersom jag varit självförsörjande sen jag var 16 år; den korta tid jag levde ihop med mina barns far var vi ekonomiskt helt likställda och sen har jag levt utan man sedan 1978. Men jag är fullt medveten om att många kvinnor pga att de befinner sig i ekonomiskt underläge kan känna sig pressade till ett sexuellt umgänge som inte är på jämlika villkor. Det enda sätt jag vet att komma till rätta med det är att verka för ekonomisk jämställdhet mellan män och kvinnor. Och jag är ytterst tacksam för den lag som kriminaliserar sexköp.

Mary: Sven Ottos fall blev stort. Spårar jag inte lite cynism i din avslutande mening. Jo, det gör jag. Arbetslinjen. Vilket ord. Bidragslinjen. Ännu värre.

Kära Helena, med ett skratt….jo kanske cynism…..om man vill vara välvillig: en äkta önskan om att Sven Otto må bli lite mer ödmjuk inför att det finns situationer i livet då man behöver att samhället håller en under armarna….

Om det som framkommit är sanning eller inte vet endast de inblandade…tur är väl det!
Jag blir beklämd dock över hur lättvindigt livet betraktas av våra makthavare med tanke på bland annat Reinfeldts presskonferens….å andra sida precis som du säger kan Sven Otto Littorin rätta till sitt liv, utan att han behöver stå med ”mössan i hand”.
Vi har alla möjligheten att forma/förändra våra liv men det underlättar om man har människor som ser på en med ”snälla ögon” i den svåraste av stunder…
Förhoppningsvis har Littorin det men man kan ju undra varför locket är så hårt pålagt och tystnaden så total?

Ingela, jag tycker om det uttryck du ofta använder, ”att se med snälla ögon”. Vi behöver alla bli sedda med kärlekens ögon….och/men har man inte rent mjöl i sin påse kan det vara svårt att orka möta andras blickar….

Så sant, så sant men ibland kan skam och skuld göra att det blir solförmörkelse….
Allt finns i betrakarens ögon och jag säger det som jag sagt så många gånger förr….tyvärr har inte alla människor den otroliga värmen och vidsyntheten som du har..det är en av anledningarna att du är en diamant i tillvaron.
Ha en bra dag!Kram

Det aer inte skamligt med sex. Det aer inte skamligt att runka. Det aer inte skamligt att en man vill ha sex med en kvinna…. Det aer normalt.

….men om en man inte aer attraktiv foer en enda kvinna i hela Stockholm, inte ens sin fru, saa aer det synd om mannen.

Vem ger Otto en kram nu?

Jag goer det foer det aer synd om Otto och jag tror att det aer synd om maanga flintskalliga politiker i kostym och slips, trots att de aennu inte hamnat med fingrarna i syltburken.

Kram alla politiker, vi behoever er foer att skapa en bra vaerld. Runka mer, flirta med varann i riksdagshuset, krama varann och ta hand om varann! 😉

Kram till Otto.
MrPerfect72

Nej verkligen…. det är inte skamligt vare sig för män eller kvinnor att vilja ha sex. Vad som däremot är skamligt i mina ögon är att det råder så ojämlika förhållanden i tillvaron att några kan köpa sig sex och att andra säljer sex. Ojämlikheten handlar både om makt och pengar som jag ser det…

Och många lider sexuell ”nöd” av olika skäl….

Kram till dig MrPerfect!

Ingela! Återigen ett talande uttryck från dig, ”solförmörkelse”…
Jag tänker att den störste domaren har man inom sig själv och har man väl gjort upp med den kan man också möta sin omgivning.
Det är så jag tolkar Karin Boyes ord: ”du får söka tillflykt lite längre in”.

För övrigt tack för att du skriver så vackert om mig….jag förtjänar inte en bråkdel…..och vill påminna om vad jag tidigare sagt till dig: ”livet är en spegel”

Fairy
För första gången skriver du något som kan uppfattas som elakt och illvilligt!
Om du hade en parti- eller genderpolitisk agenda hade jag kunnat förstå dig, men nu blev jag besviken.
Jag hoppas innerligt att jag missuppfattat dig!

Peter! Jag vet inte vad du uppfattar som elakt och illvilligt…..
fick lov att läsa igenom mitt inlägg ytterligare en gång….

Den udd som jag är medveten om …och som Helena Palena känsligt noterade …. handlar om att jag många gånger upprördes över den totala brist på empati minister Littorin uppvisade när han utttalade sig i början av mandatperioden om fr.a. deltidsarbetslösas situation. Likaså har jag fortfarande mycket starka känslor inför den okunnighet som hans regering uppvisar i förhållande till människors behov av stöd…eller om man så villl ”bidrag” under utsatta faser av sina liv, t.ex. under sjukdom och livskriser….och att man kanske måste uppleva utsattheten för att förstå den….

Min genderpolitiska agenda som jag nog har …omedvetet i det här inlägget men som du gör mig medveten om …är att jag tycker att det är på tiden att skammen för utomäktenskapliga sexuella aktiviteter inte längre förbehålles kvinnor ….

För övrigt menar jag faktiskt vad jag säger och känner mig inte särskilt elak förrän möjligen i de sista raderna…. Jag har själv smakat på att uppleva innehållet i Karin Boyes ord ….och kan många år senare inse att det var den största tjänst livet kunde ge mig….även om det är en mardröm medan det pågår.

För övrigt måste jag tillstå att jag inte är något helgon utan högst mänsklig….

Jo, Peter har rätt. Jag blev också förvånad över vilken vass ”kniv” du verkar hantera.. 🙂 Inga undanflykter kan ändra på detta!

Hej soli! Det var roligt att se dig här.
Jag får väl begrunda den egenskap som jag uppenbarligen har men inte är helt medveten om …..

”Du skall tacka dina gudar” är en mycket nyttig dikt. Just därför kan man inte ostraffat använda den som tillhygge mot någon man sätter sig till doms över. Man kan bara tillämpa den på sig själv, den egna personen och livssituationen. Och det i tysthet, inte på gator och torg (internet).

Sedan verkar det osannolikt att SOL ljuger. För att det är en sån skitsak. Ingen mogen människa hade satt sig till doms över en depressiv, frustrerad man som i en uppslitande skilsmässosituation — av en vuxen, självständig människa som erbjuder sina tjänster — hade köpt sig en stunds tröst för kropp och själ. Hade han köpt sex av ”Anna, 30” eller av någon annan så hade han kunnat säga det utan att skännas ihjäl sig eller brännas på bål.

Man får ha med i beräkningen att det var just socialdemokratiska Aftonbladet som kom med denna ”nyhet” samt att de kom med den just efter den viktiga Almedalsveckan valåret 2010. Finns ens ”Anna, 30” i sinnevärlden? Hon är en smula osannolik och kan lika gärna vara påhittad. Vem kan bevisa att hon INTE finns?

Pappan

Bäste Pappan!

Återigen får jag läsa igenom min text en gång till. Och konstatera att du missförstår mig….det är lätt att göra i ärenden som dessa.

Det är rätt att jag känner agg mot Sven Otto Littorin….det agget har med hans politiska gärning att göra, hans många okänsliga uttalanden om utsatta människors situation i början av mandatperioden.

Jag kan däremot inte döma Littorin för något jag inte vet något om mer än att det står ord mot ord, dessutom förmedlade av media ….och jag vet precis lika lite som du om ”Anna 30” finns….

Oavsett det befinner sig Sven Otto Littorin i en mardrömssituation. Han har ingen möjlighet att försvara sig mot de misstankar som vi alla fått ta del av. Jag har också befunnit mig i en mardröm … men förstås under helt andra omständigheter ….och givetvis inte bevakad av media…..men jag har känt en oerhörd skam och maktlöshet och upplevt tillkortakommanden i relation till mina barn, som hade förtjänat bättre. Och jag har då fått uppleva sanningshalten i Karin Boyes insiktsfulla ord. Och känner mig fullt fri att använda dem.

Ett annat klokt ord…ur Bibeln om jag inte missminner mig är: ”dömen icke på det att i icke mån bliva dömda”… vem är domaren här?

Att jag däremot bestämt tar avstånd från att någon ska ha rätten att köpa sig ”en stunds tröst till kropp och själ” via sexuella tjänster är en annan debatt…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

juli 2010
M T O T F L S
« Jun   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser
%d bloggare gillar detta: