Fairymary's Weblog

Medicin och människor

Posted on: juni 24, 2010

Jag har haft ett otroligt rikt och spännande arbete. Alltifrån första dagen på anatomiska institutionen har det varit en resa med ren och skär upptäckarglädje. Först den mänskliga kroppens fysiska beståndsdelar, sen de kemiska och fysiologiska processerna…”allt” låg där framför mig att sätta mig in i, förstå, se gestalta sig i livet omkring mig, ibland i laborationer…några gånger i min och kurskamraternas egna kroppar. Är alla akademiska utbildningar lika fascinerande? Patologi ….sjukdomslära…till och med att se hur sjukdomarna bitit sig in i de friska kropparna och så småningom brutit ner dem….hur sorgligt det nu var….men vi skulle ju lära oss att bekämpa sjukdomarna….

De första jobben på egen hand… att kunna ställa en diagnos och förskriva en behandling….unga var vi…men det funkade. Och om vi inte kunde, fanns det äldre kloka kollegor som varit med längre och kunde vägleda oss….in i idel nya mysterier. Jag valde så småningom en specialitet där jag skulle arbeta med människor där sjukdomen inte hunnit så långt…. kvinnosjukdomar och förlossningskonst…det var oftast bara mycket lite som behövde ställas till rätta…jag skulle få glädjen att ”mota Olle i grind”, att med min nyvunna kunskap och varsamma händer få vara med i livets innersta början…

Det blev förstås svårare än jag trodde. Den mänskliga organismen lät sig inte avtvinga sina hemligheter så lätt. De flesta sjukdomarna vet man fortfarande inte vad de beror på. Man vet ofta hur de ser ut in i minsta detalj i mikroskopi och kemi när de väl etablerat sig….men vad det är som gör att de friska processerna ”ballar ur” och tar vägar som så småningom ger symtom? ….mer eller mindre svårbemästrade för vederbörande människa….därom är vi fortfarande generande okunniga….

Fortsättning följer….

Annonser

15 svar to "Medicin och människor"

Svårt kan hända men vad jag vet har du stått i första led med värme och kunskap.En kunskap som burit många människor inklusive mig….

Tack Ingela….jag hörde vår försäkringsminister uttala sig om ”rättssäker prövning” av sjukintyg och det inspirerade mig att göra en resumé av mitt yrkesliv. Det kommer flera ”kapitel”. Det medicinska ställningstagande har inte så mycket med juridik att göra utan med kunskap om den mänskliga organismens samspel med sin omgivning…..och framför allt hur man ska stötta människan till läkning…..jag är glad över att du bekräftar att mitt förhållningssätt har betytt nånting för dig i din läkningsprocess….det mesta måste du ju göra själv!

Visst måste jag göra jobbet själv och det är ju att aktivt leva sitt liv. Genom att göra det har jag också upptäckt och lärt mig mycket i ett vidare perspektiv.
Jag har haft förmånen och glädjen att på min väg träffa människor som vågat se, den varmaste människan på min ”behandlingsväg” var/är dock du. Att stötta en annan människa är ingen lätt uppgift och jag har stor respekt för de människor som har valt att vandra vägen med oss som behöver det.
En sak har jag dock upptäckt och det är att den sista pusselbiten ”alltid” fattas för att lägga pusslet helt…jag har en teori varför men det är svårt att beskriva. Ska fundera över det mera å andra sidan kanske detta forum inte är rätt plats att diskutera det.
Ha en fortsatt bra midsommarhelg;-)

”Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.”
/Buddha

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/02/16/nahco3-botemedlet-mot-all-cancer/

Tack mr perfect för kloka ord av Buddha.
Det tycks finnas många vägar till hälsa….
Problemet med det medicinska paradigm jag levt inom är att det inte tar hänsyn till att varje människa är unik….

Ha en fin midsommar wherever you are….

Befinner mig i Thailand, Buddhas land, och kommer garanterat ha sol och skoent regn emellanaat. 🙂

Intressant om den sista pusselbiten Ingela. Jag vill gärna höra …i ett annat forum

Det kan inte vara lätt att vara läkare. Jag har en måg som blev klar specialist första april. Han är röntgenläkare. Människan är ett under tycker jag. Varför blir vissa sjuka och dör i förtid medan andra lever till 98 år och är friska nästan hela tiden. Märkligt! Det är väl gener förstås men också hur man tänker tror jag. Och vad man stoppar i sig. Skit in skit ut.
Måste vara svårt att ha träffat alla människor som inte har någon som helst sjukdomsinstikt. Som skyller allt på annat och andra.
Trevlig midsommar i efterskott!

@Helena Palena

Aet faerskt lokalt och ekologiskt av maenniskor du kaenner vael och kaenner tillit till! Meditera och ta det lugnt! Sluta med kraemer, piller och annan packetad snabbmat! Bo paa en plats du gillar och som faar dig att maa bra! Gilla smaken av de ljumma vattnet du dricker!

Skaffa dig ett gott kall som du kan brinna foer med glaedje och goer naagot varje dag foer en god sak! Andas och njut av livet medan du lever! Alla ska naemligen doe. Den som njuter mest innan det aer oever, vinner! 😉

Kram
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Berätta mera är du snäll….du säger ”hur man tänker”

Helena, vilket yrke är enbart lätt? Läkaryrket har sina utmaningar och sina belöningar. Varje möte är ett äventyr …

Hej fairymary,

Jag antar att läkaryrket den ena dagen kan vara det mest underbara yrket man kan ha, om man t.ex återser en patient som har svarat på behandlingen man förskrivit och blivit frisk, nästa dag då man står utan möjlighet att hjälpa en människa måste vara fruktansvärd.

Jag ser fram emot att få läsa mer om detta !

Tack för ditt intresse mrmhalland! Jag återkommer….

Ser också fram emot att få höra mer om ditt yrkesliv….
Jag vet av erfarenhet att du uträttat stordåd och jag har fått förmånen att efter ”avslutat verk” fortfarande få finnas i din närhet. Jag är så tacksam;-)

mrperfect: Instämmer i allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

juni 2010
M T O T F L S
« Apr   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser
%d bloggare gillar detta: