Fairymary's Weblog

Något har gått mycket fel….

Posted on: februari 10, 2010

De senaste 24 timmarna har jag varit med om följande.

1. Träffat före detta arbetskamrater på min gamla klinik. Människor som jag minns som glada, professionella och mycket  engagerade såg ut som slokande blomster. Håglösa blickar…uttalanden som:

-det är inte roligt längre

– inga patienter är välkomna hit

-vi måste utestänga patientgrupper

– vi är oåtkomliga per telefon….

2. Talat i telefon med en mig mycket närstående person. Hon är synnerligen arbetsvillig och uthållig. I två år har hon kämpat med ett svårt smärttillstånd. Nu när det håller henne vaken om nätterna så att hon sover max 3 timmar per natt har hon äntligen fått en remiss till den specialistklinik hon borde ha varit på för länge sedan. Idag har hon fått besked att remissen är tillbakaskickad för att man inte kan åtgärda tillståndet. Utan undersökning konstaterar man det.

3. Fått ett meddelande från en kär vän. Hon har slitit på sin kropp mer än de flesta, arbetat och arbetat trots att hon haft åkommor som vem som helst annan skulle ha ”gått i däck” för, genomgått operationer som  skulle ha passiviserat de flesta i veckor efteråt. Hon älskar sitt jobb….sista tiden har hon accepterat 25 % sjukskrivning för att hon faktiskt inte orkar heltid längre. Igår berättade hon att hon inte får sin deltidssjukskrivning godkänd.

Är det så här vi vill ha det i Sverige?

Annonser

9 svar to "Något har gått mycket fel…."

Nej, FairyMary saelj rubbet och stick utomlands saa att ungdomarna faar jobben och rummen! 🙂 Jag sitter just nu och aeter bananer i en haengmatta i Thailand. 😉
Tjingeling.
MrPerfect72

Eja vore jag där…..men sol på vit snö är inte heller helt fel….
För att inte tala om barnbarnet….

Njut MrPerfect, en vacker dag reser jag också….

Synd att åtstramningen drabbar fel personer. Men om vi tänker hur det var så var Sverige det friskaste folket fast det mest sjukskrivna. 140 förtidspensionärer om dagen. Det gick ju inte heller ihop.

Jag tycker Alliansen inte klarar av denna rensning. Det var säkert många som maskade förut. Varför ska man jobba om man kan få pengar ändå. Känner flera inbillningssjuka som gått på sjukpension. Men här sväljer man både mygg och kameler. Vet inte hur man ska lösa detta. Statens instrument är så trubbigt. Alla dras över samma kam. Måste vara döden i grytan att inte få vara deltidssjukskriven. Vi får se hur det går. Kan mycket väl tänka mig att Alliansen förlorar makten på grund av detta.

Jag belastar inte enbart Alliansen för sakernas tillstånd idag….men nog går dom för fort fram…..konsekvensanalys är inte deras starkaste sida.

Hörde i dag i Studio ett ett inslag om att sjukvårdsanställda i Jämtland protesterar mot besparingar. I programmet lanserade en politiker ett nytt ord: offentlig sjukvård måste vara ”konkurrensneutral”…..

Jag lärde mig på min tid att en läkares uppgift är att i första hand bota, i andra hand lindra, i tredje hand trösta…..

Vilka gammalmodiga ord i jämförelse med ”konkurrensneutral”……..

Lite ligger det väl också i att dagens människor, dvs vi, fått för oss att i stort sett alla åkommor, förutom då kanske vissa cancertyper, går att bota.
Utlåtandet att, ”det här går inte att göra något åt, det får du lära dig att leva med” accepteras inte.

Eftersom man/vi inte accepterar detta gör vi inte heller som tidigare generationer, lever och arbetar vidare med de begränsningar och kanske den smärta tillståndet innebär.

Istället för att konstare att ”jag blir inte friskare av att gå hemma och ha ont, det kan jag lika gärna ha på jobbet” gräver alltför många ner sig i sin sjukdom, anklagar läkarna för inkompetens och gör sig själva till det bidragsfall de inte hade behövt vara.

Detta är naturligtvis inget generellt; de kanske är ett försvinnande fåtal men i så fall har, av någon statistisk slump, flera hamnat i min omedelbara närhet.

Peter! Det fenomen du beskriver ser jag ”från andra sidan” så här: den moderna människan har en tendens att ”medikalisera” livet. Många symtom är uttryck för obearbetad sorg, traumatisk upplevelse, oro etc. Läkarkåren är illa rustad för att känna igen det och bemöta det adekvat. Nästan alla symtom går att göra något åt ….om än inte med mediciner eller operationer. Så länge man behandlar människor som enbart behållare för olika kemiska substanser …alternativt maskiner ….och missar att det är en kännande, tänkande, intentionell varelse man har mitt emot sig ….så går det snett….däri ligger som jag ser det vårdens ansvar för den aktuella situationen.

Måhända läge snart för att emigrera till Island, kanske… – tipsar Josef B. 😉

Tack Josef! Det passade bra att läsa dina länkar när jag nyss var hemkommen uppfylld av filmen Avatar….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

februari 2010
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Annonser
%d bloggare gillar detta: