Fairymary's Weblog

Kvinnor och krig

Posted on: november 14, 2009

Jag läser i DN:s nätupplaga att Margot Wallström nämns i samband med en ny tjänst vid FN som ska inrättas för att genomföra en FN – resolution om sexuellt våld i krigförande länder. En annan klok och modig svenska, Christina Doctare, har redan gjort en stor insats i den frågan när hon i samband med Balkankrigen fäste FN:s uppmärksamhet på systematiska våldtäkter.

Jag vill gratulera Margot Wallström och FN! Tror att dom kan vara bra för varandra.

Någon invände på en blogg jag var inne på att det är män som far mest illa i krig. Inte vet jag om man kan jämföra och värdera lidande. Självklart far de flesta illa i och av krig. Männens insats har dock …åtminstone i vissa kretsar…. ett visst ärofullt skimmer över sig. Jag såg nyligen i ett TV-inslag om unga svenska soldater på väg till Afghanistan en ung man med viss stolthet säga att han var bereddd att offra sitt liv för att utsatta i Afghanistan ska få ett bättre liv….ja….jag vet det finns också kvinnliga soldater numera…..

Kvinnornas insats som våldtäktsoffer i krigföringen är mindre glorifierad. De barn som ibland blir frukten av denna skamliga företeelse kommer till en situation som är fullständigt omänsklig och oanständig….

Annonser

9 svar to "Kvinnor och krig"

Hej! Mycket intressant blogg, hit kommer jag fler gånger!

Välkommen Linnéa! Glad blir jag av din kommentar….

Mary: Vem lider mest? Alla lider mycket men mest kvinnor tror jag. Ett barn som blir till efter våldtäkt – kan man älska det? Tror det. Men omgivningen i såna kulturer fördömer. Det är nog det som gör det mest svårt.

Ja kan man älska ett barn som blir till efter våldtäkt? Historien har väl visat att det kan variera….men nog har man ändå starka band till det liv som legat under ens hjärta….och att se sitt oskyldiga barn lida oförtjänt utan att man kan göra något åt det är den värsta tortyr jag kan tänka mig….faktiskt….

Av erfarenhet säger jag att det går att älska ett barn som blir till efter våldtäkt…..

Är det verkligen kriget i sig som gjort dessa män till våldtäktsmän ?
Har det inte mer med kulturell kvinnosyn att göra ?

Jättesvår fråga som troligen ingen av oss kan svara på, men, så mycket vet jag, att en ”frisk” man våldtar inte för att förnedra en kvinna.

För att nu inte förblindas av att det talas om Balkan och många muslimer ber jag att få påminna om att detsamma skedde i Vietnam av Amerikanska soldater.

Det är rätt mrmhalland, det är inte bara på Balkan. Jag tillåter mig att citera ett ganska långt avsnitt ur en länk

http://www.levandehistoria.se/projekt/krig

för att den är så klargörande tycker jag:

”Krig handlar om makt. Våldtäkter har alltid varit särkilt förekommande i krig. Kanske är maktlöshet och hat känslor som ligger nära ytan vid krig… Man har betraktat våldtäkter i detta sammanhang som brott mot kvinnors heder och i Genèvekonventionen från 1949 särkilt hävdat att kvinnor måste skyddas från detta. Man tycks ha sett våldtäkter som olyckliga och oacceptabla bieffekter av krig, utförda av odisciplinerade soldater som inte hölls under tillräcklig uppsikt.

Kanske kunde man inte ens föreställa sig att militära makthavare skulle inse vilken destruktiv kraft som kunde släppas lös över fienden genom våldtäkter. Systematiska våldtäkter som en militär strategi uppmärksammades för första gången vid övergrepp i Bangladesh 1971. Vi har sett strategin upprepas under bland annat balkankriget under nittiotalet och i Rwanda 1994. Nu senast har det skett i Darfur. Inte förrän år 2002 träder en definition av våldtäkt som ett brott mot mänskligheten i kraft i internationell rätt.

Vad händer när våldtäkt används på detta sätt? Den enskilda kvinnan blir naturligtvis skadad och traumatiserad. Hon löper stor risk att få HIV eller andra könssjukdomar, och i Rwanda var HIV-smittade soldater särskilt utsedda att utföra våldtäkter. På Balkan fanns bordeller där kvinnor hölls och våldtogs för att bli gravida, så att barnen därigenom skulle föra vidare våldsmännens gener.
Människans sexualitet, hennes sätt att föröka sig och fortleva i kommande generationer, blir på detta förvända sätt ett medel för förintelse. Ett sätt att förhindra ett folks fortlevnad i kommande generationer. Hur ska en våldtagen kvinna förhålla sig till det barn hon väntar efter en våldtäkt? Ett barn i hennes kropp, till hälften kommet ur henne själv, men utan hennes medgivande?

Förutom att kvinnan tar psykisk och fysisk skada, sker militära våldtäkter inte sällan inför hennes familj, hennes man och hennes barn, maktlösa i det som sker. De tar alla svår och långvarig skada.
Det är skam förknippat med våldtäkt. Underligt nog är skammen ofta offrets. Även den som blir våldtagen i vårt land kan skämmas och bara vilja glömma. I vissa kulturer ses en våldtagen kvinna som berövad sin heder och sitt värde, och hon kan därför stötas bort från sin familj och sin släkt. Förnedringen och skammen blir för mycket att bära, och därför avskär man den som drabbats. Det sociala nätet kring kvinnan klipps av och hon står ensam. Våldtäkterna lämnar kvinnan utan stöd och ofta därför också utan möjligheter att klara sin försörjning. Förutom individens lidande slås familjerna och samhällsstrukturen i spillror. Människor som traumatiserats – och det gäller både de våldtagna kvinnorna och deras familjer – kan inte fungera på ett normalt sätt, fortsätta med sin framtid och fostra sina barn till välmående människor. Skadeverkningarna sträcker sig långt in i framtiden.”

Tack Marianne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

november 2009
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Annonser
%d bloggare gillar detta: