Fairymary's Weblog

Framtidens läkare

Posted on: oktober 11, 2009

Jag har nyss landat efter tre dagars internat med läkarstudenter. Min uppgift var att vara gruppledare för  nio studenter på termin 8 och dagarna erbjöd ett delmoment i en kurs som kallas Professionell utveckling och sträcker sig över alla elva terminerna. Denna gång spelade vi in fingerade patient-läkarsamtal alt. anhörig-läkarsamtal på video och tittade på dem tillsammans. Studenterna fick feed-back på sina kommunikativa förmågor.

Denna kurs har gradvis vuxit fram på vår studieort de senaste 25 åren. Från början var vi få lärare och det var ett föga uppskattat moment i utbildningen. Många tyckte att det tog tid från viktigare ämnen och studenterna kände större eller mindre obehag inför att bli granskad av kamera, kurskamrater och lärare.

Nu har ämnet ”satt sig”. Vi lärare har blivit flera, kursledningen har tagit till sig av relevant kurskritik och varit lyhörda för studenternas behov. Inslaget ses som en viktig del i skolningen till läkare.

För första gången hörde jag första kursdagen en läkarstudent säga att detta var det moment han ansåg viktigast på utbildningen. Om inte det funnits skulle han rent av ha avbrutit sina studier. Alla nio studenterna deltog med liv och lust i de tre dagarnas utmaningar….och det var tuffa utmaningar vi ställde dem inför. Många starka känslor var i omlopp.

För mig känns det som ett genombrott och en oerhörd belöning för att ha arbetat med något som jag verkligen trott på trots motstånd och ibland tillkortakommanden.

Och efter sådana här dagar med unga, ambitösa, begåvade, trevande men villiga studenter känner jag hopp för framtiden.

Annonser

2 svar to "Framtidens läkare"

Vilket bra initiativ! Tänk förr var det bara socialgrupp ett som blev läkare. Som satt där i sin vita rock och som väntade sig underdånighet. Det är nya tider nu. För en läkare gäller det nog att kunna läsa sin patient. Att höra frågorna som människorna inte vågar ställa. Eller hur?

Ja oj så det har förändrats! Patienter stod i givakt vid fotändan av sängen när ronden gick för inte alltför länge sen.

När medicinarutbildningen startade i Umeå 1965 …

(tidigare hade det funnits Göteborg-Umeå och Lund-Umeå linjer där man kom till Umeå först termin 5)

….var det mest norrlänningar som kom från jordbrukar- och arbetarhem som började. Så kom vi också att kallas ”det röda universitetet”. Fortfarande verkar det vara snobbigare på andra utbildningsorter. Dom som kommer hit söderifrån förvånas över den välkomnande och vänliga stämningen. Något att vara stolt över….

Ja visst, om det ska bli bra i ett läkar-patient-möte så är regel ett att LYSSNA…både till det som sägs och inte sägs….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

oktober 2009
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser
%d bloggare gillar detta: