Fairymary's Weblog

Kvällspressen opium för folket

Posted on: maj 10, 2009

I min värld finns ett dagligt irritationsmoment, nämligen kvällspressen. Vare sig jag bor på landet eller i stan lyser deras löpsedlar emot mig när jag ska göra mina vardagliga inköp.

Jag hyser ett djupt agg mot dessa löpsedlar sedan 70- och 80-talen då en av mina vanliga arbetsuppgifter var att möta många abortsökande kvinnor. Ett synnerligen populärt ämne för löpsedlar var periodvis p-piller.  Ömsom skrek man ut hur farliga p-piller var, ömsom hur moralistiskt läkare betedde sig genom att snåla med p-piller. Det riktigt obehagliga var att de löpsedlar som lyfte fram något…. i och för sig oerhört tragiskt fall av t.ex. en ung kvinna som fått allvarlig blodpropp …..så märktes det på våra abortmottagningar…kvinnor slutade hastigt med p-piller av rädsla för blodpropp utan att hinna fundera över annat preventivmedel…och resultatet blev förstås ibland en oönskad graviditet. Det gjorde tydligt för mig hur stort genomslag dessa löpsedlar har.

Jag har noterat att den känsla löpsedlarna ofta väcker i mig faktiskt är rädsla. Ett tydligt exempel är när det äntligen blir värmebölja i vårt solfattiga land. Omedelbart svarar minst en av kvällstidningarna med en löpsedel som onyanserat lyfter fram  sambandet mellan solbadande och hudcancer.

De flesta läkarstudenter… så även jag… går igenom en period av hypokondri när man läser sjukdomslära. Min speciella skräck var s.k. malignt melanom, en elakartad hudtumör…och därför är jag känslig just för påminnelse om denna i och för sig realistiska …men lilla ….risk…. jag skulle så innerligen önska att jag …och flera med mig ….fick njuta av de sällsynta värmeböljorna i allsköns ro…utan att behöva påminnas när jag t.ex. handlar glass i kiosken med barnbarnet….

Jag välkomnar apotekens och hudklinikers adekvata information om malignt melanom och om hur man kan skydda sig. Många håller av och till öppet hus då man kan få sina bruna fläckar granskade av specialist utan att beställa tid i förväg. Det är bra åtgärder där eventuell rädsla kan bli adekvat bemött och hanterad.

Löpsedlarna väcker bara rädsla utan att göra något som helst för att lindra den.

Varför läser då så många människor dessa tidningar? Det händer förstås att jag någon gång då och då läser en kvällstidning …även om jag aldrig köper någon…. ibland ligger en framme hos någon vän jag besöker … och första sidan kan väcka lite intresse och förväntan att jag ska få veta något intressant …men jag blir alltid besviken…det är en massa ord men ingen egentlig substantiell information om något som berör mig…det är här begreppet ”opium för folket” kommer upp i min tanke….jag lockas med ett falskt löfte om tillfredsställelse …kvar i mig blir bara tomhet när jag bläddrat färdigt i tidningen. Ingen riktigt ny tanke har kittlat mitt intellekt….inget egentligt svar på viktiga frågor har jag fått.

Om kvällstidningarna svarar mot ”folkets” verkliga behov känner jag oro för ”folket”…..

Annonser

49 svar to "Kvällspressen opium för folket"

Ja, kvällspressen är ju vad den är.

Jag läser den på nätet för de är väldigt snabba på att lägga ut nyheter.
De seriösa tidningarna vill ju kontrollera fakta först, så jag läser nyheten på någon kvällstidning, tar det med en nypa salt och kontrollerar ett par timmar senare på en ”riktig” tidning.

Jag har helt slutat läsa papperstidningar, det innehåller ju trots allt gårdagens nyheter.

Facktidningar köper jag dock.

Ja, det här med att skrämma upp människor utan att sedan följa upp det är ett Dj…a sätt.

Jag har aldrig tänkt så långt att det kan få så allvarliga konsekvenser som du beskriver, men det känns självklart att det blir så nu när jag läst det.

Tack för nyttig läsning (i elektroniskt format 🙂 )

Tack själv!

Jag tror inte att journalister förstår vilken oerhörd makt de har….

Jag vägrar av princip att stödja kvällspressen med kontanta medel, dels för deras bristande trovärdighet och tillförlitlighet, dels på grund av deras sätt att sälja ickenyheter genom att slå upp braskande löp och förstasidor.

Människorna är vad aktieägarna och pressen gör människarna och sig själva till. Femtiofem miljarder satsas varje år i reklampengar på att utbilda oss. Frågan blir då, vill Du fortsätta att vara med i den grupp som förstör världen, eller vill Du något annat? Vill Du något annat är det hög tid att tänka till och att agera!

När du har förstått vad Du har förstått och säger detta, så gör Du skillnad.
Skönt och berg och rätt väg, det är inte illa! Men att praktiken ej får skapas beror på en närmast omedveten global sammansvärgning. Det finns en lösning, eller kanske två, eller kanske tre, eller?

Roland, nu hade jag lite svårt att hänga med…

Vilken praktik är det som inte får skapas?

Hej M
Den gröna MEDVETNA vågen!
Ett ledord är: Jag stödjer dem, som jag själv stödjer mig på. Nu räknar jag in grönsaker och människor och luft och vatten och Jord och verklig demokrati och framtid i samma bukett. Men kvinnans kompass sitter ju inte i huvudet, vore kanske träligt om det vore så, den sitter ju mera i Genus, som är mera av en här och nu erotisk forskning, som bråkar om att Fi..orna inte har samma rättigheterna i en galen tid i en galen värld och som en följd därav, i galna samhällen. Kvinnorna vill nu ha samma rättigheter som männen i det Patriarkala kaos som Vi har skapat. Aphonor gör det, med många som vill och det har något slags överlevnadsvärde. Idag kan vi se, alltmer och mer, vad som blir unga kvinnors förebild! Någon Matriarkal vision som kan inge hopp finns ej och mycket begärt vore väl det! Nyanser får läggas till.
Hej R

Hej M

Din fråga är lika svår som, såsom och på jorden, av var och en efter förmåga, itaka, det ekologiska framtidsaamhället, utopia, ekosofi. Kort sagt, om den nuvarande världsordningen ifrågasätts, så finns det det hur många påvar, proffessorer och regeringar som helst som ställer upp till galenskapens försvar.
Folket då? Ja folken biter ej den osynliga hand som föder dem,
även om man äter upp grunden för sin existens.

Det finns hopp. Två pensionärer. Du och Jag, arbetsgivarens grepp har lossnat.
Vilken praktik är de som inte får skapas? Ju mer jag tänker på saken, desto mer blir jag svaret skyldig, men det växer. Nu kommer jag undan med en saga. Hur många jägare behövs det för att fälla en elefant?

Gäller din fråga hur många som behövs, hur många som används, eller om elefanten faktiskt behöver fällas till att börja med?

Elefanten bör fällas så fort tillräckligt medvetande har mobiliserats och manskapet förstår varför de ställer sig bakom sina kulor och i vilken riktning vapnen skall riktas!
Du måste sluta.
God natt.

Sluta med vad?

Mitt liv når oundvikligen sitt slut vid tidpunkt angiven i eftermälet, men i övrigt?

Fast riktiga elefanter verkar vara kloka djur….kan vi inte hitta en annan metafor?

I Bibeln talar man om ”odjuret”…..kan det vara något?

Joo, odjuret kan vara något. Jag kan för en kort stund ägna mig åt gåtfullt tal. I begynelsen o,s,v. En natt kom en häst och utmanade mig, vågar du rida mig? Det vågade jag inte!
I vissa föreställningsvärldar är Elefanten ett heligt djur, t,ex, i Elefantsången. Jag var tveksam, när jag använde bilden med elefanten, men jag tänkte, att vanliga människor, på sitt jordnära sätt, kommer att begripa. Att också Du med ditt förstånd finns och kräver respekt för din verklighetsuppfattning, gör ett svårt liv, om möjligt, ännu svårare!
Ha en bra dag.

Roland

Galens resa, kan det hjälpa? och Jorden glittrade och glänste!

Människan är ett djur (i vart fall männen).
Apor, elefanter och fiskar är det också.
T.o.m. myror och myggor räknas dit.

Bilar är inte djur, inte heller banker. Kan det vara dessa Bibeln varnade för?

Galens resa…..allegori liksom Kristens resa? Har vi samma kulturarv?

På mitt hemlands tungomål kan man säga

”det kom en kär (uttalas med hårt k och betyder en karl) och en männisch (en kvinna) på vägen”….

Fast egentligen tror jag att båda män och kvinnor kan vara djur och samtidigt ha kapacitet att vara människor….

Djur är ofta visare och godare än människor i min erfarenhet. Hörde i Vetenskapsradion om en hund som med fara för sitt eget liv hämtade en hundvän som blivit överkörd, släpade den genom tät trafik tillbaka till vägkanten….det filmades… finns kanske på youtube.

Finns det någon annan djurart än människan som försöker utplåna sig själv?

Odjuret= banker…..ja…eller kanske Girigheten

Patrik.
När jag använde ordet, sluta, avsågs endast, att tidpunkten var för långt liden för att fortsätta någon dialog.
P och M. ”Karlar är djur” det var för mig ett självmål av ett Fi.
“det kom en kär (uttalas med hårt k och betyder en karl) och en männisch (en kvinna) på vägen”….
Så skulle Sara Lidman ha kunnat skriva, med glimten i ögat, hon gillade män. ( inte alla)
Odjuret som bild av Kain, kaos, ren dumhet och militär och numer, allt mer av Ekonomisk kolonialism kanske kan fungera. För övrigt är vi många som delar samma kulturarv. Vårt arv är nog en bra och hälsosam trampolin att ta avstamp ifrån. Bra för idag, dags för någon annan att hoppas:) vänligen.

sv: Ja det har du faktiskt helt rätt i!

Mary: Dom rider på människans nyfikenhet! Sensation säljer. Och så mågna rädda människor det finns! Det bekymrar mig. Man känner sig aldrig så tom som när man läst AB eller Expr. Sorgligt var ordet.

Bintan och Helena ….tack för att ni delar mina tankar
det är alltid skönt att slippa känna sig ensam om sina reaktioner….

Om det i Sverige blir ett ett problem med att sola sig en stund på förmiddagen eller eftermiddagen och skita i solariet och kvällspressan, jag då måsta någon ha ett problem med att vilja skapa sig små problem för att följa med huvudströmningen i galenskapen. Ett intelligentare synsätt att analysera världen är naturligtvis att utgå från lösningen, men då kommer som ett brev på posten, att visdom och utövande måste bliva ett. Då duger det inte längre att som kvinnor gärna gör, offra Jesus!
I den Grekiska gudasgan stred kvinna och man sida vid sida,för att rädda sitt samhälle, kristendomen har varit en religion!
Vad som behövs idag, är att kvinna och man sida vid sida gör framtiden möjlig. Det jag har försökt säga till dig är att det ligger som det alltid har gjort många tragedier och kommedíer i tangentens riktning. Vad jag kan se som en möjlighet är att se Jorden som en helhet, varför inte förena sig med den gruppen, som redan finns och växer, och tillsammans skapa samhällen och regioner på Jordens villkor. För övrigt anser jag som Jesus att jag ska se människor människor där de är, och ha förståelse för under vilka villkor de lever. Samtidigt kollar jag lite lätt, är Du någorlunda fri, kan du vara en brygga till framtiden?!

Jag tror mig vara ”någorlunda fri”….jag söker efter en tillhörighet…nu när jag förlorat min professionella….

Jag har än mycket energi….men är rysligt trött på att göra saker ensam….eller tro att jag måste göra saker ensam…..

Vilken grupp ser du ”som redan finns och växer”?

Har du ett telefonnummer för dom som vill ansluta sig???

Så konkret är jag…..

Det är klart att Jag har ett telefonummer, så konkret är Jag!

Ringer inte Du så ringer Jag klockan 14.
Detta ärr inget löfte, detta är att hot.
Nu kopplar vi av. Ha det bra!

Detta blev väl för tokigt, jag glömde totalt bort att jag skrev på en blogg, öppen för alla. Ni alla håll till godo!

Tack för att Du räddade oss, den enda som nu kan ringa, är den som ännu inte har tömt papperskorgen.

Senior Idol

Det är dumt att vara begåvad om man är feg. Då blir ju alla insikter ett helvete. Mitt förslag är, dra in andra och bilda en Doa, Doagrupp!

hmmmm…..vad ska man/kvinna ”doa” till??

Jag behöver inte en doa-grupp….jag behöver någon/några att skapa med….

Man kan doa till de spelande lövens musik, sjunga med näktergalningarna, glittra i takt med daggdropparna, klampa i takt med myrorna, med sitt eget Universitet på ryggen på den lilla stig som vi kan skapa! Och i motsats till granen, ibland inte göra ett barr, utan bara lyssna till vågornas kluckande mot stranden.

Roland!

Svar på din kommentar ovan från igårkväll….

Dom pilarna tog i maggropen och väcker en oerhörd sorg…du har rätt om den matriarkala visionen som inte finns….eller som inte hör av sig så mycket…..många av oss glömde barnen när vi började kämpa för att få vara jämlika med männen på yrkeslivets arena…..vi tänkte nog på barnen ….men förstod inte att barn behöver närvarande föräldrar…. våra understimulerade och ekonomiskt beroende mödrar var inte heller några bra förebilder….

….eller kanske är misstaget historiskt nödvändigt??

Mariann!
Jag känner väldigt mycket med dig! Många onödiga säckar av skuld har Du!
De pilar som jag sände ut har genomborrat mig själv förut!
Nödvändigt? Jag är ledsen att dessa pilar gör så ont i dig. Jag tror att det beror på att du är en …….
Nu tar jag till ett krumpsprång. Den här planeten behöver psykoterapi för att få ett medvetande! Det är dags att le!

Historien är nödvändig, men att vältra sig i skuld tyder på att man saknar hälsosam intelligens!!

Nu tror jag att du blandar ihop ”ärter och morrhår” min gode Roland….

På tal om mödrar, det finns så mycket vackert skrivet om dem….

”En mor är någon som kan ersätta alla andra, men som inte kan
ersättas av någon”
”Gaspard Mermillod”

Ser man det ur ett annat perspektiv….

”Det finns inget sätt att vara en perfekt mamma, men miljoner sätt att
vara en bra mamma”
”Allison Bradley”

Visst är det sant att barn behöver närvarande föräldrar men att se det som ett misstag att välja ur möjlighetens krus…ja, jag vet inte…
Jag vill tro att varje kvinna valt utifrån sina förutsättningar och gjort de bästa hon kunnat utifrån sitt gjorda val. det finns inget rätt eler fel för mig. Att vara jämlik har så många sidor och man måste våga för att vinna i annat fall blir det inte bra varken för mor eller barn.
Låt inte pilarna sitta fast i maggropen utan släpp dem….det finns fler saker i livet som engagerar, två björkar t.ex:=)

…eller nya gäster i fågelholken…..

Roland 20:29!

Poetiskt!

Gäst i fogelholken, jag ändrar mig gärna!


”…Löpsedlarna väcker bara rädsla utan att göra något som helst för att lindra den. …

Kolla här om maktens grundprinciper – så inser Du nog varför wåra ”kära” MaktHavare vill ha sådant, tror jag…

Att sen humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna köper den skiten – det är ju en helt annan sak – och en bedrövlig sådan, tyvärr tyvärr… 😥

Hej M ibland glömmer jag bort vad du heter på olika ställen.

Är det NÅGON som tycker att nedanstående är roligt eller tufft eller bara pinsamt?

Jag har en lösning på jäsning, i centrum står ett
självförverkligande som grundar sig på en psykologiskt möjlig och hälsosam och individanpassad verklighetsuppfattning. Utifrån den kan man stödja alla Globala Medvetenhetssträvanden, inte alla, men kanske några på söndagarna. För övrigt skiter jag i alla påhopp från de undergångssträvande grannarna. Jag stavar mig fram genom biosfären. I mina händer har jag Björk och Lind, och det är inte de sämsta av vänner!. Slut på slit och släng. In med stil och kvalitet och hållbarhet. Nu slår jag om trafikljuset på stigen till GRÖNT LOKALT HÅLLBART MEDVETANDE!
Är det sedan någon som i goda avsikter närmar sig mig så är det för mej, okej!

Alltså… detta med dessa eviga kvällstidningars eländiga marknadsföring och när man vid något sällsynt enstaka tillfälle faktiskt fallit för trycket och köpt en… Har det någonsin skett utan en ”dusch” av besvikelse efteråt, denna innehållsfattiga bit av skövlad skog som faktiskt precis spenderat en tio krona på…

Man hade lika gärna kunnat köpa ett tuggummi paket för den information vi i dag matas med både pappersmässigt och elektroniskt innehåller så mycket smörja att man vill kräkas.

Tragiken tätnar när man tvingas läsa stycken om Britney Spears eller Paris Hiltons olika fadäser och hur de efter nogsamt övervägande kommit fram till att de betett sig som idioter. Deras tiotusentals dollar de lagt hos terpeauter hade de kunnat halvera och ge till mig i ställe för att få samma svar…

Nu är det ju som så att jag fullständigt skiter i vad som händer med våra svenska såpaskådisar eller Brittan eller Paris tillkortakommanden av allehanda slag… Var är de riktiga nyheterna? Var finns nyheterna med verklig substans? Definitivt inte i kvällspressen.

Vidare om det du skriver om hudcancer… Din slutsats om att detta är någon form av säljande mirakelmedel, dvs andra människors lidande, är tidningarnas huvudsyssla. Att gotta sig i andra människors elände, det är kvällspressens stora gebit. Att ta fram väsentliga fakta är däremot INTE deras starka sida. Ta detta med svininfluensan som exempel. Under två veckors tid blåstes denna typ av influensa upp till oanade höjder och det var ju inte utan viss oro som man läste om detta.

Utan omsvep eller omtanke om sina läsare skriver de vitt och brett om konsekvenserna av smittan. Kanske borde de inse att våra barn som är läskunniga faktiskt kan ta väldigt illa vid sig av dessa nyheter…

Trevligt med någon som behåller förståndet även om det blåser något!

Roland.

alnabone!

Jag förundras över att journalister som verkar vara rätt begåvade å huvudets vägnar …å ena sidan….tycks så oerhört omedvetna om vilken makt de har…..å andra sidan….

…eller kanske är det så att det bara är antalet sålda lösnummer som är målbilden…..egentligen tror jag att det är så…..

….min desillusion är total ….

Tänkvärt ovan – utifrån perspektivet sett att: ” Wåra liv i kött blir sådana som Wi tänker, talar och skriver !”

Josef
Du skulle göra mera nytta om Du såg SOLEN som vår Energikälla, Foyosyntesen som LIVETS mest fantastiska uppfinning, KRETTSLOPP som JORDENS sätt att fungera, innan aporna klättrade ner från träden. Blodomloppet måste bliva grönt om det skall hava någon effekt. En Grön människa kan göra skillnad. DEN GLOBALA BYN kan det vara något? Jag kan inte skapa det STÖRRE HUS som vår planet behöver. Globalt medvetande och Lokalt handlande. Jag har forsatt framåt så fort JAG har kunnat. Bakgrund och ålder sätter sina gränser. Som pensionär kan man, enkelt i vardagen, leva, äta och sova med sina lokala och ekologiska kretslopp. Några kanske tar saker i egna händer och bildar universitet tillsammans. Lösningarna är naturligtvis utgångspunkten. Lösningarna som levs fram Lokalt ska då vara på Hela Jordens villkor. Ett Globalt nätverk skapas så att all form av erfarenhets- och kunskapsutbyte görs möjligt. Jag skriver på detta sätt för att andra också ska våga och gärna skriva ännu bättre. Att det ligger katastrofer i PILENS riktning är ju normalt. Men att Jorden MED Människan skall sluta i fullständig katastrof, VILL JAG INTE VARA MED OM! MAY DAY!! MAY DAY!!!

Fairy
Visst har journalister makt; tredje statsmakten du vet. De är också mycket väl medvetna om denna makt men gömmer sig bakom pressens eviga mantra om ”konsekvensneutralitet”.

”Har vi ett viktigt ämne att skriva om så gör vi det, VI kan inte ta ansvar för eventuella konsekvenser. Det är i så fall andra som tolkat våra skriverier, reagerat på dem, dragit felaktiga slutsatser eller startat drev. Vi har bara rapporterat om världen som vi ser den.
Att vi se´n tvingas rapportera om följderna av vår tidigare rapportering ska inte tolkas som en spiral; det är bara ett nytt omvärldsfenomen som vi konsekvensneutralt måste följa upp….”

Peter, om du har rätt i att journalisterna är medvetna om sin makt så är det ansvarskänsla de saknar….det är det du skriver: ”vi kan inte ta ansvar”

I min värld är det djupt omoraliskt…..

Jag arbetar nu med en ung kvinna som försöker bearbeta ett oerhört trauma….gång på gång saboteras vårt arbete av pressens fullständigt känslolösa påminnelser …..som om man vore allmän egendom om man varit med om något extraordinärt….

Alla gör vad som helst, för att förneka sitt globala medvetande, och vad som helst för att slippa, att skapa sitt lokala samhälle, och pensionärerna förnekar sig rätten att tänka, av gammal vana!
Av alla grönsaker är människan Grönast.
Jag gör gärna bort mig inför vem som helst!
Jag är beredd att offra två timmar på dig!
Varför är kunskap förbjuden?
Jo, ekonomi är den rådande överideologien!

R L

Vilka? om inte Du och Jag, tar första steget till att skapa världen.
I människornas inre är det kapten Konkurs som styr.
Lite bortom normalt självförtroende behövs.
För Jorden rinner tiden ut. Människans mognadsexamen kräver godkänt i Jordkunskap. Utbildningen bör starta snarast!
Kyrkan är naturligtvis en brygga till framtiden. Himmelriket i Dig transformeras till global medvetenhet som i praktiken innebär att Du skapar det sammhälle som ekosofiskt harmoniserar med den plats på Jorden som Du befinner Dig på.

Vem annars?

Roland Lidén

Lulla och gulla och vyssa och vagga och krusa och rosa och smickra och premiera och muta och idealisera och romantisera och uppmuntra den egenkära inbilskheten.

Nu behövs, omedelbart många som spränger rikedomsmänniskorna och girighetsmänniskorna och reklammänniskorna i luften. De har smugit sig in överallt och saknar Jordvett!

Dä ä bara ja.

Roland Lidén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

maj 2009
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser
%d bloggare gillar detta: