Fairymary's Weblog

Har vi verkligen råd med den sjukvård vi har?

Posted on: januari 16, 2009

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna ska banta sin personalstyrka med 900 människor. Sahlgrenska i Göteborg ska ta bort 500  anställda. Det är bara några exempel på det som sker i sjukvården sedan några år tillbaka. De besparingar som anses nödvändiga tas ut på bemanningen …eller bekvinnligen…..

Diagnostiska och terapeutiska metoder utvecklas, högteknologiskt och farmakologiskt. Det anser man sig ha råd med …däremot har man inte råd med personalen.

Jag har haft anledning att komma i kontakt med hur det är att vara gammal och beroende av sjukvård via en av mina favorittanter (90) . Hon bor i egen lägenhet, sköter sig själv och är solklar i huvudet….stundvis klarare än vad jag är….

Min tant besväras av bensår.  Hon har erbjudits fantastiska åtgärder vad gäller specialistundersökningar ……och tack vare att jag i min position av frisk pensionär kan eskortera henne, har hon också kunnat tillgodogöra sig dem. Tre gånger i veckan får hon besök av en kvalificerad distriktssköterska, som lägger om hennes bensår. Ibland har denna sjuksköterska så bråttom att hon inte hinner linda benet ordentligt med konsekvensen att bindorna faller av.

Min favorittant har i vinter inte haft anständiga skor att sätta på fötterna förrän idag. Den enda beklädnad hon fått ner sitt lindade ben i har varit en sko som är öppen i häl och tå …utmärkta sommarskor….+ ett par gummistövlar. Som den innovativa person hon är, har hon klippt sönder den ena så att hon tränga ner sitt ben i den. Tack vare stövlarna har hon kunnat handla sin mat i den närbelägna butiken. Hon har däremot tvingats avstå från sina dagliga promenader utomhus, som hon så väl behöver för att hålla cirkulationen igång. Hon har också känt sig förhindrad att gå  i kyrkan under jul- och nyårshelgerna p.g.a. avsaknad av hyggliga skor. Hon är välklädd, parant och mån om sitt utseende …..och jag måste säga att jag förstår att hon inte vill gå i kyrkan i sina gummistövlar.

Att hon idag har ett par anständiga skor beror på att jag har lagt ner timmar av telefonsamtal till olika instanser, att jag vetat vilka instanser man ska vända sig till, att jag har verbal och social förmåga så att jag har kunnat förklara hennes skriande behov av något väldigt basalt, nämligen vinterskor när det är snö på marken och minusgrader ute. Dessutom har jag fått lov att använda mig av det faktum att jag faktiskt är läkare så att jag kunnat skriva den remiss som behövs för att man ska få landstingsbidrag till specialskor….hon betalar ändå 600 kr för ett par skor, vilket är en stor summa för en kvinna som lever på en liten pension….

Det är häftigt att kunna göra kärlröntgen för att kunna förstå om …och i så fall hur …man kan åtgärda en sviktande cirkulation. Det är mindre häftigt att se till att vardagslivet fungerar. Om vardagslivet inte fungerar får det medicinska konsekvenser …om än inte akut…så alltid på sikt.

För mig har det varit en glädje att vara min älskade tant till hjälp. Alla tanter har inte en frisk nypensionerad läkare som supporter.

Jag välkomnar medicinskteknisk och farmakologisk utveckling….men när det har blivit så att bristen på personal gör att många hjälpbehövande inte kan tillgodogöra sig framstegen, då tycker jag att vi måste använda vår inneboende visdom och tänka till…..

 

 

Annonser

7 svar to "Har vi verkligen råd med den sjukvård vi har?"

Åh så bra skivet!!
Jag håller med helt och fullt, vad är det till för nytta med alla kunskaper och teknologiska hichtec apparatur,,,om personalen dras ner och inte har tid att ta hand om de basala sakerna en människa behöver.

Ja, det är tur att hon har dig 🙂 Men som du skriver så är det inte alla gamla tanter som har en läkare som kan stå upp för dem. Och för alla dessa människors skull önskar jag också bättring i detta oråde. Jag har inga patentlösningar, och är rätt dåligt insatt i politik,,,,så det enda jag kan stoltsera med är väl min egen välvilja om att alla människor ska få vård på lika villkor.
Och att alla människor har rätt att ha ett par vinterskor! Herrejesses!!!

Inom folktandvården där jag då jobbar så är det också nerdragningar,,,nu är det ju i och för sig i en annan del av landstingskassan, och man får betala mycket själv för sina behandlingar. Priserna ökar konstant varje år,,,och snart är vi tillbaka till den tid som det var förr,,,, då du kunde se i munnen på folk om de var rika eller fattiga.
Det är namligen billigare att extrahera en tand än att laga den många gånger.
Barntandvården är ju fortfarande gratis, och det är ju då det man drar in på, eftersom det kostar landstinget mest.
Så n u lagar man inte mjölktänder längre om barnet börjar närma sig 7, 8 år. Då får tanden sitta olagad tills barnet får tandvärk och då extraherar man den.
Små barn med hål i tänderna, kring två – fem år får dock fortfarande laga de största hålen.

Det dras också in på de svaga och utsatta grupperna,,,de som har en subventionerad tandvård. De får inte komma lika ofta som tidigare. Och de får inte lika dyra behandlingar.

Kanske skulle man bli polotiker ändå :-)) Hahahaa
Varma kramar till dig min vän 🙂
Alltid 😉

Åh,,, kolla 🙂 Ja,,, vad hedrad jag blir då jag finns med 😉 Mmmm, det värmer i hjärteroten 🙂

Va bra det blev,,, perfekt att se vilka du läser och länkar till 🙂

Fredags Kramar i massor till dig 🙂

fairymary,

”din” tant ska tacka sin lyckliga stjärna att hon har dig och dina möjligheter.
Visst är det bra att det kommer fram nya metoder och ny apparatur i sjukvården, det är till gagn för oss alla.
Det jag inte kan förstå är hur det allmäna kan sparka ut personal i kristid med BARA negativa resultat.
Sjukvården och därmed allmänheten får sämre vård, den utsparkade personalen blir arbetslös till i stort sett samma kostnad som när de gjorde nytta på sitt arbete och de kvarvarande riskerar att bli sjuka på grund av stress och överansträngning.
Vad vinner vi på det ?
en lose-lose-lose lösning.

mrmhalland!

Jag förstår inte heller rationaliteten i att avskeda personal i offentlig sjukvård….men jag har under många år på något sätt vant mig….likaså vant mig vid politikers häpnadsväckande uttalanden att personalinskräkningar inte ska försämra vården….

Vad jag har upplevt är den ökade stressen på kvarvarande personal…..som alltid tänjer sig till sitt yttersta för patienternas skull….

Ja fairymary,

Det är en skam att våra offentliga arbetsgivare riskerar (läs garanterar) sina anställdas hälsa.
Jag påstår att även små privata arbetsgivare i regel har en bättre pollicy än det offentliga när det gäller hälsa, friskvård och beredskap för utmattning.
Jag diskuterar detta varje vecka i mitt arbete, med båda typer av arbetsgivare och dessas anställda.

Ohälsa skulle det vara. 🙂

Tänk dom som inte har någon som kan hjälpa. Sorgligt! Hälsa till lilla tanten! Jag tycker det skulle vara tvång på att politiker måste prya i vården. Då skulle det nog bli annat ljud i skällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

januari 2009
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser
%d bloggare gillar detta: