Fairymary's Weblog

Om rötter och riktning

Posted on: juli 17, 2008

Jag har mina rötter djupt i den ångermanländska marken. Den är karg och stenig om än makalöst vacker. Inte för inte har min barndoms byar, berg och sjöar fått status som världsarv under namnet Höga Kusten. Sommardagar som dessa frapperas jag oftast av skönheten i det landskap jag med glädje och tacksamhet kallar mitt. Just i detta nådens år har jag trevande påbörjat det som fransmännen så vackert kallar ”le troisième age”, den tredje åldern. Detta tillstånd får mig att söka i mitt inre efter en riktning igen och i denna process tar jag kontakt med mina jordiska rottrådar. De kommer mig till mötes i i min barndoms miljöer. Min själs kompassnål står och slår och söker efter poler att orientera efter. Vad var det för riktning jag stakade ut när jag började stava mitt abc? Eller bestämde jag mig redan innan jag fick kontakt med orden och språket, vart jag skulle hän? Det jag vet är att jag så länge jag kan minnas varit besatt av att förstå…inte bara orden utan det som ligger bortom orden. Jag anade tidigt att världen var stor… kanske var det sången om ”Lasse, Lasse liten” som öppnade mitt sinne för det som var bortom de ömsom grönskande, ömsom blånande bergen. Kanske var det olikheten mellan mina föräldrar som fick mig att extrapolera mångfald, annorlunda horisonter, främmande religioner, helt annorlunda språk än mitt. Dialekten i mitt steniga, backiga hemlandskap skilde sig från pappasläktens industriella tungomål. Och baptistsångerna från Alnön klingade varmare och gladare än den mer olycksbådande förkunnelse som närde min moderjords ande.

Häromdagen hade jag under ett par intensiva timmar många möten med olika kroppar och ansikten som blivit kvar i mammarötternas närhet. Min barndoms och ungdoms vänner och ”tanter” …..några av mina jämnåriga hittade livspartner och försörjning nära sitt ursprung….många av dem har flyttat någon kilometer eller två från födelseplatsen…..

Även i denna inre krets finns variationen. Min jordbundna, trädgårdsodlande väninna som matar mig full med hembakade kakor, jordgubbar och grådde…hennes ögon talar ett helt annat språk än min ungdoms litterära inspiratös…hon som såg min tonåriga törst efter stimulans och erbjöd sig att låna mig sina böcker som mamma fann alltför syndiga…..hennes ögon lyser idag glittrande och varmt emot mig i det åldrade ansiktet och vi kramar varandras händer när vi lite hastigt i kaffepausen i bönhuset delar läsupplevelser. Och männens kroppar…en  del sneda och seniga får mig att tänka på vindpinade tallar….andra ser rakare ut och utstrålar förvissning om att vara i rätt omloppsbana i universum.

Jag kan känna lite avund då jag erfar att under de femtio år jag vimsat runt i sökande efter svar på frågor som bara genererat nya frågor så har några av mina kamrater borrat sig djupare i de brunnar som min barndoms trosföreställningar uppenbarligen utgjort för dem.

Kompassnålen slår och slår……..

Annonser

16 svar to "Om rötter och riktning"

Aldrig tidigare har jag besökt din blogg. Men klart är att jag kommer att återvända. Älskar ditt målande språk så jag kommer att läsa baåt också.

Tack

Peter PC Carlsson

Vill bara skriva en rad eftersom din text går rakt in i mitt hjärta. Jättefint skrivet och oerhört tänkvärt…

Ha en härlig dag!

Vida

Mmmm, så härligt du beskriver det min vän 🙂 Jag vill liksom krypa upp i ett soffhörn med en filt om bena framför en brasa och höra mera,,,
Som sagt har jag inte tagit mig till Ö-vik ännu,,, men jag har ju några veckor kvar på semestern, och kommer jag neråt så ringer jag 🙂 Annars får vi träffas i storstan till hösten.

Hmmm… – Fairy Mary – Apropå Din uttryckta meningar ovan: ”Min själs kompassnål står och slår och söker efter poler att orientera efter. Vad var det för riktning jag stakade ut när jag började stava mitt abc ?” – slut citat.

I mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett – så stakade jag då ut – eller rättare sagt – jag lurades till av vuxenvärlden att staka ut en riktning som idiotsäkert skulle gå ”åt helvete !”

Dock – därmed ej alls sagt för att kasta någon skugga över föräldrar, lärare i skolan eller andra.

Men de facto är just det Wi kallar för KulturMönster – det som bokstavligt talat är grundorsaken till allt eländes elände – såväl som ett oundvikligt dödsrally – som vid senast pass 80 år ovillkorligen slutar med en Grav-i-Terra, tyvärr tyvärr.

Mer om kultur på

Om wår egentliga livspotential på
http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott

Jag saknar Dig som flitig kommentator på Carl Bildt´s blogg ! 🙂

fairymary

jag har varit i ditt vackra Ångermanland och det jag fortfarande minns av de sommardagarna var att luften kändes som sammet
nu minns jag att jag tittade också på Atti Johanssons pennskulptur på en skolgård
det är kanske som du antyder att man väljer väg tidigt
jag ska fundera över det

Halloj.
Det blev inget Nordinggrå 😦 Synd, men vi får ta vårt återseende nu i höst. Jag har också nominerat din blogg 🙂

Kramar.

Halloj min vän 🙂

Vad kul att ”se” dig,,,hoppas du haft en underbar sommar.
Jo, visst är det kul med nomineringar,,,du ska kopiera loggan som finns på min blogg,,,där jag har nominerat dig,,, och sätta in den på din blogg,,,sedan får du nominera 7 st bloggar vidare om du vill.

Jag hoppas verkligen att vi ses snart igen.
Kramar

Hmmm… – Fairy Mary – Apropå Dina uttryckta meningar ovan: ”Jag har mina rötter djupt i den ångermanländska marken. Den är karg och stenig om än makalöst vacker. … Detta tillstånd får mig att söka i mitt inre efter en riktning igen och i denna process tar jag kontakt med mina jordiska rottrådar.” – slut citat.

Tänk ifall det är så att Du bokstavligt talat ”sitter på” det Du så intensivt har letat efter i hela Ditt hittillsvarande innevarande liv i kött ?

Mer om att det måhända kan vara så, kanske… 🙂 – under punkten 6 på
http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/07/basbehov-som-levande-medmanniskor-i-kott

Kul att se dig josef även här!

Och hillary2 🙂

Du skriver jätte bra fairymary, som hillary2 sa…ordkonst! 🙂 🙂

Hmmm… – Best of Mankind – Kul att i vart fall Du tycker att det är kul med mitt ”ordbajseri” !

UD tycker ej det längre – så nu är jag portad på Carl Bildt´s blogg f o m i morse. Mer om det i sak på
http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/07/it-smog-stress/#comment-202

Så – Tack och löv ! – för mig på den bloggen för oförutsägbar framid, troligast…

Skönt på ett sätt, faktiskt… – men å andra sidan så pekar det en hel del åt Kallocain-samhälle-hållet, tyvärr tyvärr… – i mitt perspektiv sett i vart fall.

Dock – bloggvärlden är bokstavligt talat överfylld med massor av andra möjligheter till interaktiv dialog och kunskapsspridning – så jag gråter ej alls särskilt mycket över det här tilltaget av UD, faktiskt… 🙂

Mary: I Västerbotten säger man även ”bröjstu” – brödstuga.
Här säger vi också bagarstuga ibland.

Vi bor nog rätt så nära varandra… mitt i Sverige.

Fint skrivet, ser att du har en bild på vindelälven 🙂 Jag bor utmed den!

Josef,

Vad tråkigt att CB´s moderator har portat dig! Var det pga dina åsikter om CB´s nuvarande atmosphere?

Som sagt, jag blev också avstängd ett tag, men ”dialogen” är det bästa vapen – det är en av dina mantra – eller hur? 🙂

Det var mitt fel också varför jag blev avstängd – jag skrev kommentarer i affekt om stämningen på bloggen, så jag skall inte anklaga moderatorn. Men bad om ursäkt. Man får anpassa sig efter nuvarande regler tyvärr, tyvärr.

Hmmm… – Best of Mankind – Apropå Din mening ovan: ”…så jag skall inte anklaga moderatorn. Men bad om ursäkt. Man får anpassa sig efter nuvarande regler tyvärr, tyvärr.” – slut citat.

Tja – så är det ju i en Demon-Krati, tyvärr tyvärr…

Dock – personligen så kan jag ej finna något enda för egen del – att be UD om ursäkt för faktiskt, tyvärr tyvärr…

Det positiva med min ”portning” är att jag har fått maaassor med tid över för att göra något annat och mycket mycket vettigare – i mitt eget perspektiv sett i vart fall.

Så – som alltid: ”Alla mynt har två sidor”, verkligen… Så måhända kommer jag så småningom att skriva ett lååångt ”Taaack-email” till Mikael på UD, kanske…

GooodNatt… 🙂 /önskar tankefrihets-vännen Josef – med lite humor, tror jag… – och med:

”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

Josef,

För din del behöver du inte be om ursäkt, du har faktiskt inte gjort något dumt.

Det sista jag skrev innan jag blev portad är ungefär:

”Jag fick ingen information om att moderatorn är en präst eftersom man får inte skriva dagens största skämt på bloggen…..Bloggen är ett skämt!”

Strax efter det fick jag meddelande i min email att min signatur har blivit avstängd. Jag protesterade förstås, men fick förklaring sedan att det lämpar sig inte under Anna Lindhs inlägg – där skall man visa respekt hur än jag kritiserar CB -därför köpte jag moderatorns grund för avstängning och bad om ursäkt i stället för att jag vill gärna ha min signatur tillbaka.

”Alla mynt har två sidor”

Mycket bra ställning! En eloge till dig.

Jag kommer inte att sakna dig på CB´s blogg för att du finns alltid någonstans i blogspheren…här, helena palenas, Ians, Margot Wallströms, i min egen blogg, och säkert i andras bloggar. 🙂

Taaack – Best of Mankind – för Din supergoa backfeed ovan !

Min personliga sammanfattning av UD´s hejdlösa raderingar (mikael.t.eriksson@foreign.ministry.se) av kommentarerna på Carl Bildt´s ”privata” blogg finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

juli 2008
M T O T F L S
« Jun   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser
%d bloggare gillar detta: