Fairymary's Weblog

Om vådan med att vara en stark kvinna

Posted on: april 13, 2008

Nyligen mördades en ung kvinna på en strand i Thailand. Hon tog sig rätten att försvara sig mot en man som ville våldta henne. Priset var högt. Hennes familj betalar…….

Det finns tre sätt att reagera vid stor fara:  fight, flight eller freeze. Översatt till svenska skulle det kunna kallas fäkta, fly eller frys. Basala delar av hjärnan tar över när det handlar om överlevnad. Kent Härstedt, som var en av de överlevande efter Estoniakatastrofen har  beskrivit det mycket tydligt i sin bok ”Det som inte kunde ske”. Det är viktigt att förstå att man i situationer med livshot inte styr över sitt beteende med sin vilja. Efteråt kan man känna skuld över det, men det är inte rimligt eftersom man inte skulle kunna ha handlat annorlunda än instinkten bjöd.

Barn och kvinnor tenderar att ta till frys-reaktionen oftare än män av det skälet att de ofta är svagare än anfallaren. I domstolar kan det heta ”hon gjorde inget motstånd” och vantolkas som att hon/han var med på det hela. Det argumentet användes t.ex. när två flickor i 8-10-årsåldern för några år sedan våldtogs av en man i 50-årsåldern.

Den unga kvinnan på stranden i Thailand var stark och vältränad och hennes omedvetna valde att kämpa. Hon pliktade med sitt liv.

 ”Why are they beaten and why do they stay” är titeln på en doktorsavhandling från 1987 av psykiatern Bo Bergman. En grupp av de kvinnor som blev slagna bedömdes vara ”alltför kompetenta”.

 Det är klart riskfyllt att vara en stark kvinna

 

Annonser

4 svar to "Om vådan med att vara en stark kvinna"

Generellt sätt, kommer kvinnor alltid att vara underlägsen mannen i styrka……tyvärr.

Men inte när det gäller den psykiska!

🙂

GooodKvällst Fairy Mary,

Generellt sett så har kvinnan alltid haft – har – och kommer alltid att ha Potential för att Potentiellt i alla hänseenden vara mannen överlägsen – men MaktElitens män http://sv.wikipedia.org/wiki/Elitteorin har sedan tusentals år tillbaka INBILLAT kvinnan att det ej alls är så, tyvärr tyvärr… – och Alla kvinnor har SOM kollektiv gått på den MaktElitNiten, tyvärr tyvärr…
Det finns undantag i wår åt hållet 500000-årade historia – men dom är ej så många, tyvärr tyvärr…

Så simma lugnt avseende Best of ManKind´s personliga förhållningssätt i den här frågan – för det är ju till 100 % ManKinds eget bord = ej alls Ditt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

Ha det… 🙂 /önskar kvinno-vännen Josef – sovandes under den Intelligenta björken om nätterna

Hmmm… – varför kan Wi ej klicka på Ditt namn på t ex Carl Bildt´s blogg – och hamna här ?

Ha det… 🙂 /önskar ”nyfiken i en strut” – vännen Josef

Fairymary

ett bra inlägg med biologisk anknytning – som vanligt 🙂
vi kvinnor är oftast inte så fysiskt starka visavi män
exvis – en femårig flicka som är i konflikt med sin mamma och förväntar sig ”smäll i stjärten” som är den mest förnedrande behandling hon kan tänka sig – hon är livrädd och springer upp och kastar sig på sin säng livligt sparkande för att ”försvara stjärten”
modern låter barnet trötta ut sig varpå hon dänger till en svidande smäll
om denna lilla femåring inte varit så rädd utan kunnat vara mer rationell och t.ex. sprungit ut på gatan bland andra människor hade scenariot sett annorlunda ut

vad jag förmodligen vill säga är – ensam är aldrig stark – i verkligheten
och
våra rädslor är våra fiender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Tidigare inlägg

april 2008
M T O T F L S
« Nov   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser
%d bloggare gillar detta: